Uniós EP-képviselők kérdezik az Amazon vezetőjét, hogy a cég kémkedik-e a politikusok után

2020. október 7. 15:58
Számos európai parlamenti képviselő vonta kérdőre Jeff Bezost, az Amazon vezetőjét a társaság egy olyan álláshirdetésével kapcsolatban, amelyben a munkaköri leírás része volt „az ellenséges politikai vezetők nyomon követése” is.

Frakciókon átívelően kérdezik Európai Parlamenti kérik Jeff Bezost, az Amazon vezetőjét, hogy közöljön információt arról, hogy az internetes piactér célzottan követi-e a lobbisták és a politikusok tevékenységét – írja a The Guardian.

Ahogy arról a lap is beszámol, 37 EP-képviselő attól tartva fordult a techvállalathoz, hogy az Amazon esetleg kutat utánuk. A cég akkor keveredett gyanúba, amikor weboldalán

„hírszerzési elemző” („intelligence analyst”) pozícióra toborzott embereket bűnüldözési és katonai tapasztalattal;

a munkaköri kötelezettségek köre pedig az „ellenséges politikai vezetők nyomon követését” is magába foglalta.

A The Guardian szerint az Amazon azon nyomban törölte a felhívásokat, amint arról a Vice News nevű portál tudomást szerzett. „Az álláshirdetésben foglaltak nem írták le pontosan magát a pozíciót – tévedés történt, amelyet azóta kijavítottunk.”

A Bezos részére címzett levél körüli tevékenységek lebonyolítását Leïla Chaibi franca baloldali képviselő koordinálja, aki szerint „a társaság szakszervezeti politikája egyre aggasztóbb.”

A pályázati felhívás egybemosta a szakszervezeti tevékenységet a gyűlöletkeltő csoportosulásokkal és terroristákkal, mindemellett francia és spanyol nyelvtudást is megkövetelt a jelentkezőktől

azt sugallva, hogy európai „célpontok” nyomon követéséről lenne szó.

Chaibi szerint „nagyon is meglepő”, hogy az Amazon egy mondatban említette a terroristákat, a szakszervezeti dolgozókat és a politikusokat. Hozzátette: a cég dolgozói az Európai Unión belülről és kívül is arról számolnak be, hogy egyre nagyobb a vállalati nyomás cégen belüli szakszervezeteken.

Az Amazon mára több mint egymillió munkavállalóval a világ egyik legnagyobb magánfoglalkoztatója. A részvényekből befolyó bevétel Bezos magánvagyonát a Bloomberg szerint idén mintegy 79 milliárd dollárral 189 milliárd dollárra növelte. 

Ezért is fogalmaztak úgy az EP-képviselők Bezosnak írt levelükben úgy, hogy „az Amazon járvány kapcsán könyvelt exponenciális profitnövekedése nem engedi meg az Önök számára azt, hogy kivonják magukat az alapvető jogok hatálya alól.”

Christy Hoffman, a szolgáltatásban dolgozók érdekeit képviselő UNI Global Union főtitkára szerint az Amazon álláshirdetése

„mélyen gyökerező szakszervezet-ellenes ideológiára” enged következtetni.

Az Amazon szóvivője ezzel ellentétben úgy fogalmazott, hogy a társaságban igenis „működnek szervezetek”, mindemellett tény az, hogy az Amazon jó fizetést, egyéb juttatásokat, lehetőségeket és karriert kínál, biztonságos, és modern munkakörnyezetben.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés