Egyre sürgetőbb az iszlám radikalizmus elleni fellépés Franciaországban

2020. október 8. 19:28
Emmanuel Macron francia államfő múlt pénteki bejelentését követően az iszlamista szeparatisták újabb merénylete is megmutatta, hogy a francia hatóságok egyre nagyobb nyomásra számíthatnak belföldön a szélsőséges csoportok részéről.

Ahogy arról korábban is írtunk, Emmanuel Macron francia elnök múlt pénteken programot hirdetett az iszlám extrémizmus felszámolására az országban. Ahogy arról a Spectator is beszámol, az elnöki bejelentésre meg is érkezett a szeparatisták válasza Lyonban.

Október 3-án az esti órákban 12 maszkos fegyveres intézett jól koordinált támadást egy Lyon városához közel eső településen (Rillieux-la-Pape) található templom ellen.

Az erőszakosan fellépő elkövetők autókat gyújtogattak, s egy gépjárművet a templom homlokzatának vezettek azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák az épületet.

Ugyan nem jártak sikerrel, de ámokfutásukat folytatva buszmegállókat rongáltak, a helyszínre riasztott tűzoltókat pedig kövekkel dobálták meg.

Alexandre Vincendet, Rillieux-la-Pape polgármestere Facebook-közleményében felháborodottságának adott hangot adva tájékoztatta a közvéleményt, hogy felvette a kapcsolatot a belügyminiszterrel a további egyeztetések céljából. „Az eset a szeparatizmus megnyilvánulásának tekinthető. A Köztársaság azonban az országon belül mindenütt otthon van, ezért soha nem adjuk meg magunkat.”

Az esetet Gérald Darmanin belügyminiszter „a Köztársaságot ért sokkhatásként” értékelte.

A lyoni eset kapcsán a politikus leszögezte, hogy a város térsége személyi és tárgyi megerősítést kap. Tette ezt a régióban tett látogatása során, amelynek során felkereste a lyoni érsek ügyvezetőjét, illetve Rillieux-la-Pape megye imámjával is találkozott, biztosítva mindenkit arról, hogy az ott lakók számíthatnak a köztársaság szolidaritására.

A radikális iszlám elleni harcnak Macron javaslata adna új lendületet,

amellyel az elnök célja, hogy felszabadítsa a Franciaországi iszlámot az „idegen befolyás” alól. Az iszlamisták célja ugyanis az elnök szerint, hogy ellen-társadalmat képezzenek Franciaországon belül, s ahogy arra Macron is utal, idáig úgy tűnik, siker övezi a tevékenységüket.

Kamel Kabtane a Rhône megyei mecsetek tanácsának elnöke szintén elítélte a történteket, az elkövetők magatartását egyértelműen bűncselekménynek minősítve. Közleményében kiemelte, hogy ezek az események épp akkor állandósítják a gyűlöletet az országban, amikor Franciaországban a testvéries együttélést kellene elősegíteni. Mindemellett elítélően fogalmazott azokról, akik káros ideológiától vezérelve imahelyek ellen intéznek támadásokat, rontva ezzel a békés együttélés esélyeit.

Amint arról a Spectator beszámol,

a keresztény szimbólumok ellen irányuló támadások közel sem példa nélküliek Franciaországban.

Csak 2017-ben a hatóságok 1038 ilyen jellegű esetet regisztráltak, amely szám a következő évben 1063-ra emelkedett.

A lap megjegyzi: ezek közül a támadások közül nem mindegyik köthető a radikális iszlámhoz. Amikor a párizsi Notre-Dame székesegyház baleset folytán lángokban tört ki, egy francia antifához köthető szervezet a következő szavakkal üdvözölte az esetet: „csak az az egyház [templom] fényeskedhet, amelyik lángokban áll.”

Dobozi Gergely

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem egyszerűbb lett volna megelőzni, mint 2020-ban eljátszani a meglepődötted. "Jaj, iszlám szélsőségesek vannak itt! Há ezek meg hogy kerültek ide?"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés