Az EU új romastratégiája üdvözlendő, de gyenge

2020. október 9. 15:54

Romeo Franz
Egy a romák felemelését célzó esélyegyenlőségi jogszabály és a jogállamisági mechanizmus nélkül a roma keretstratégia fogatlan tigris marad.

"A szerdán elfogadott, a 2020 utáni időszakra vonatkozóan megállapított uniós romastratégia fordulópontnak tekinthető a roma származású emberek lehetőségeit illetően, az egyenlő és igazságos bánásmód területein.

Személy szerint üdvözlöm az Európai Bizottság elhivatottságát egy erősebb, kiszámíthatóbb és végrehajthatóbb stratégiai dokumentum elfogadására vonatkozóan; mivel ugyanis több mint 6 millió roma származású ember él az Európai Unióban és a Nyugat-Balkán területén, akik a hátrányos megkülönböztetéstől, továbbá attól szenvednek, hogy képtelenek megfelelő módon gyakorolni állampolgári jogaikat.

Levonva a megfelelő következtetéseket a kevés értékelhető eredménnyel szolgáló, 2011-2020 közötti időszakra vonatkozóan elfogadott uniós roma keretrendszer tanulságaiból, az Európai Bizottság megértette, hogy a 2020 utáni időszakra erősebb romastratégiára van szükség.

A roma emberek esélyegyenlőségéhez vezető keretrendszer négy pilléren nyugszik: oktatás, egészségügy, lakhatás és munka. A Bizottság mindemellett a romaellenesség kérdését új prioritásként azonosítva a rasszizmus egyik formájaként határozta meg.

(…)

További fontos újdonság a stratégiával kapcsolatban – különösen a legutóbbi uniós keretrendszerhez képest –, hogy a mechanizmus lehetővé teszi, hogy speciális indikátorokon keresztül lehessen követni a tagállami előrehaladást a romák integrációja területén.

(…)

Miközben azonban a roma integráció 2020 utáni csapásirányait kijelölő roma keretrendszer egy megerősített stratégiai dokumentumnak tekinthető, továbbra is csak egy puha jogi dokumentum a sok közül. 

Még akkor is, ha a keretrendszer érvényesülését hátulról egy tanácsi ajánlás támogatja, a dokumentum önmagában nem kötelezi majd a tagállamokat. Így nehezen lesz kikényszeríthető, hogy az ország ténylegesen olyan nemzeti roma stratégiákat alkalmazzon, amelyek adekvát és követhető módon, költségvetési eszközökkel biztosítják az indikátorok megvalósulását. A stratégiából hiányzik tehát a jogi kötőerő. 

Ez a kényelmetlen igazság: egy a romák felemelését célzó esélyegyenlőségi jogszabály és a jogállamisági mechanizmus nélkül a roma keretstratégia fogatlan tigris marad.

(…)

Éppen ezért igenis hiszek abban, hogy a Bizottság 2021-ben jogalkotási indítvánnyal áll majd az Európai Tanács és a Parlament elé, hogy tényleges jogi kötőerővel rendelkező instrumentum biztosítsa a rasszista alapú hátrányos megkülönböztetés megfékezését célzó harc sikerét."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"AZ EU ÚJ ISZLÁMSTRATÉGIÁJA ÜDVÖZLENDŐ, DE GYENGE"

Vajon a cigányokkal 1400 óta miért nem megy, ami a jászokkal, kunokkal, svábokkal simán ment?

10 millióx11 millió=110000 milliárd, tehát valóban " Több mint 11 ezer milliárdot..."

"... az egyenlő és igazságos bánásmód..."
Ha igazságosak akarnánk lenni, sokan éhen halnának.

"Levonva a megfelelő következtetéseket a kevés értékelhető eredménnyel szolgáló, 2011-2020 közötti időszakra vonatkozóan elfogadott uniós roma keretrendszer tanulságaiból, az Európai Bizottság megértette, hogy a 2020 utáni időszakra erősebb romastratégiára van szükség."
Tíz év múlva ugyanezt csak át kell másolnod és az évszámokat átírnod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés