Boris Johnsonnak igaza van a pár hetes országos lezárásokat illetően

2020. október 16. 14:28

Therese Raphael
A rövidtávú lezárások segíthetnek lassítani a fertőzési ütemet, illetve a kórházakra nehezedő nyomást, ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy telje mértékben meg tudnál állítani a vírus terjedést.

„Manchesterben óriási volt a felzúdulás a héten, miután Boris Johnson kabinetje megpróbálta rávenni az észak-angliai várost a legszigorúbb, úgynevezett Tier 3-as korlátozások bevezetésére, amelyek nem csak a kocsmák bezárását írják elő, hanem még a privát kertekben tartott összejöveteleket is tiltják. Andy Burnham polgármester kikelt a miniszterek ellen, azt állítva, hogy „kísérletet” folytatnak a régió polgáraival, és „áldozati bárányt csinálnak” belőlük.

Burnhamnek igaza van: ezek az intézkedések valóban kísérleti jellegűek. Nincs rá bizonyíték, hogy a regionális lezárások hatásosak lennének, mivel eddig nem voltak azok. Ami Az „áldozati” jelzőt illeti, lehet, abban is igaza van. A regionális járványstratégia azért van, hogy Johnsonnak ne kelljen az egész országot lefedő intézkedéseket elrendelnie.”

(…)

„Ezen a héten bukkant fel a hír, hogy Johnson elutasította tudományos tanácsadóinak azt a javaslatát, amely egy 2-3 hetes teljes lezárást irányzott volna elő a terjedés lassítása érdekében. Az elképzelés értelmében a korlátozások teljes Angliát lefednék, de időben korlátozottak lennének, és nem járnának olyan szigorral, mint a járvány kezdetén. Az iskolák például nyitva maradnának, legfeljebb a szüneteket hosszabbítanák meg. 

Johnsonnak valószínűleg igaza volt, hogy ellenállt. A 2-3 hetes országos lezárások egyik baja, hogy a kormány nem tudja egyszerre megoldani, hogy csupán egy iskolai szünet körüli néhány hetet vegyenek igénybe, ugyanakkor pedig a célját is elérje, vagyis érdemben fékezze a járvány kíméletlen terjedését. A lezárásoknak általában ennél hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy hassanak, ahogyan azt Izrael és Szingapúr is megtapasztalta. Ha egyszer országos szintű intézkedéseket rendelnek el, hogyan lehet pár hét elteltével vissza is rendelni azokat úgy, hogy közben nem tapasztalható érdemi változás a terjedési görbében?”

(…)

„Tekintettel a terjedésben mutatkozó komoly regionális eltérésekre, nem volt indokolatlan a kormány részéről a regionális megközelítés előnyben részesítése a tanácsadók által javasolt pár hetes teljes lezárással szemben. Más országok is hasonló intézkedésekkel próbálkoznak. Franciaország hasonló korlátozásokat alkalmaz, Spanyolország pedig egy négyfokozatú rendszer bevezetését fontolgatja, amely a regionális állapotok súlyosságát venné alapul.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés