Politizáló főpapok: öt anglikán érsek kritizálta Johnson javaslatát

2020. október 19. 14:28
Az EU és a britek közötti megállapodást felülíró törvényjavaslat visszavonását kéri öt anglikán érsek. Szerintük a javaslat rombolja Nagy-Britannia tekintélyét, és káros precedenst teremt a brit jogalkotásban.

Nyíltan érvelt az Egyesült Királyság öt anglikán egyházi főméltósága, köztük az egyházfőnek is tekinthető Canterbury érsek is a belső piaci törvényként (Internal Market Bill) elhíresült javaslat ellen – írja a The Daily Mail. Ahogy arról a lap is beszámol, a lépéssel az anglikán egyház tulajdonképpen az Európai Unió politikai narratíváját vette át.

A Justin Welby Canterbury érsek által vezetett delegáció tagjai ugyanis úgy vélik, hogy a belső piaci törvény „csapáserejű precedenst” teremt, egyúttal aláássa Nagy-Britannia tekintélyét a nemzetközi közösség szemében. A Canterbury érsek mindezt azzal egészítette ki, hogy a törvénycsomag az északír területen beköszöntött békét is veszélyeztetheti.

A szóban forgó nyílt levélben az érsekek azt állítják, hogy törvénycsomag

„azt várja el az ország legmagasabb szintű törvényhozó testületétől, hogy felhatalmazzon egy kormányzati szereplőt [minisztert] arra, hogy megszegje a nemzetközi jogot”

– áll a levélben. Az érsekek hozzáteszik:

„ennek hatalmas morális, politikai és jogi következményei vannak. Katasztrofális precedenshez vezet ez. Különösen bennünket tölt el mindez aggodalommal; bennünket, akik hivatás- és felelősségtudattal viseltetnek a nagypénteki egyezményben foglaltak iránt.”

A The Daily Mail a levélben foglaltakat úgy értékeli, hogy azok összhangban állnak mind a brüsszeli, mind pedig az ellenzéki érveléssel.

A levél továbbá alkalmas arra, hogy befolyásolja a brit felsőház szavazását a törvényről, alkotmányos összeütközést generálva a két kamara között. Az érseki érvelés mindemellett gyengítheti Johnson alkupozícióját is Brüsszellel szemben. 

Az armaghi, a walesi és a yorki érsekből, továbbá a Skót Episzkopális Egyház fejéből álló érseki delegáció közlendője heves reakciókat váltott ki a Brexit-párti politikusok részéről. A korábbi Brexit-miniszter, David Jones szerint az egyház irányából jövő kritikák arra engednek következtetni, hogy az illetők nem értik a törvénycsomag alapjául fekvő folyamatokat. 

„Az érsekek újfent arról adnak tanúbizonyságot, hogy megkérdőjelezhetetlenül magukévá tették a „maradáspártiak” propagandáját, amelyet most szövegszerűen fel is mondanak. Felforr a vérem”

– nyilatkozta Jones.

Egy korábbi Tory képviselő, Andrew Percy inkább a szekularizációval érvelt:

„Ezeknek a nem választott egyházi méltóságoknak nincs meg a legitimációjuk az ilyen jellegű kijelentésekhez. Nem szabadna keverni a politikát a vallással.” 

Percy így folytatta:

„Nem ez az első eset, hogy a Brexit-vita kapcsán az érsekek olyan tárgykörbe avatkozzanak bele, amelyről milliók szavaztak demokratikus úton. Nincs joguk arra, hogy aláássák milliók szavazatának jelentőségét. Nincs szükségünk arra, hogy politika érkezzék a pulpitusról.”

A Downing Street a lap szerint nem kommentálta az esetet, mindemellett egy kormányzati negyedből származó forrás szerint „nincs abban semmi különös, hogy az érsekeknek még mindig nem tetszik a Brexit.”

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem erről van szó. Aláírtak egy nemzetközi megállapodást, amit BJ utólag egy törvénnyel megpróbált felülírni, igaz ezt később valamennyire tompították. Épp a korrektnek tartott angoloktól nem várna az ember ilyen viselkedést. ( Erre próbáltak célozni az érsekek.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés