A cancel culture támogatói nyíltan kiállnak a szólásszabadság korlátozása mellett

2020. október 20. 14:31
Ayaan Hirsi Ali író szerint a cancel culture, vagyis az eltörléskultúra pártolói az egyéni szabadság korlátozására törekednek, ezzel pedig egy totalitárius ideológiát honosítnak meg.

A brit Intelligence Squared médiaszervezet vitáján Ayaan Hirsi Ali író, illetve Julie Bindel brit újságíró az eltörléskultúra ellen szólalt fel, míg az ellenoldalon Kehinde Andrews, az angliai Birmingham City University professzora, valamint Billy Bragg brit énekes-dalszerező foglalt helyet. A téma a közéleti szereplők, illetve a vállalatok ellehetetlenítését hirdető cancel culture volt. 

Ayaan Hirsi Ali a vita során hangot adott annak az álláspontjának, miszerint

a cancel culture az egyéni szabadság háttérbe szorításával a kollektív aspektust, vagyis a csoport érdekét helyezi előtérbe.

Julie Bindel Hirsi Ali álláspontját azzal egészítette ki, hogy az eltörléskultúra egyet jelent az elnémítással, ezen belül is a nők elnyomásával. Ezt J.K. Rowling példája is szemlélteti, a brit írónőt ugyanis nyíltan vállalt nézetei miatt próbálják ellehetetleníteni.

Az eltörléskultúra ellen érvelők hangsúlyozták, hogy

a klasszikus liberalizmus és a cancel culture két egymással versengő filozófia.

Míg az előbbi olvasatában mindenkinek joga van a szólásszabadsághoz, utóbbi szerint kizárólag a cancel culture hívei lehetnek az igazság birtokában. Hirsi Ali úgy véli, a liberálisoknak is fel kéne lépniük az egyének elnémítása ellen, hiszen a szólásszabadság lehet az egyetlen védőbástya a totalitárius ideológiával szemben. 

Billiy Brag ezzel szemben úgy gondolja, hogy

a cancel culture egy kitalált fogalom, amelyen keresztül a status quo védelmezői áldozatnak állítják be magukat, hogy ezzel saját privilegizált helyzetüket védelmezzék.

Brag szerint természetesnek mondható, hogy a társadalom egy része megvonja a támogatást olyan közéleti szereplőktől, vagy vállalatoktól, akik sértő kijelentéseket tesznek.

Brag hozzátette, hogy a szólásszabadság önmagában nem elégséges az egyéni szabadság megóvásához. Ezt az álláspontont Kehinde Andrews is osztotta, szerinte

a szólásszabadságnak mindig is voltak és lesznek is határai.

Sőt, a professzor úgy véli, bizonyos esetekben indokolt a szólásszabadság korlátozása is, így például a rasszizmussal vádolt David Starkey brit történészt, vagy a Black Lives Matter mozgalom ellen felszólaló Katie Hopkins brit médiaszereplőt el kell némítani. 

Az egymásnak feszülő felek álláspontja a vita során egyedül a közösségi média felelősségét illetően közeledett egymáshoz. Azonban míg Hirsi Ali és Bindel szerint az online térben is elfogadhatatlan a szólásszabadság önkényes korlátozása, addig Brag és Andrews még szigorúbb korlátozásokat látna szívesen. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Deák Ferenc még ott tartott, hogy "hazudni nem szabad".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés