Cikkajánló: A patriotizmus filozófiájára a jobb- és baloldal is igényt tart

2020. október 27. 12:06
Stephen Brown, a Politico főszerkesztője szerint a patrióta gondolatokkal gyakran visszaélnek vezető politikusok. Hazaszeretetre azonban továbbra is szükség van, hiszen hiánya kilátástalansághoz vezet.

Európában és az Egyesült Államokban egyre több jobb- és baloldali politikus gondolja úgy, hogy a hazaszeretetnek nagyobb hangsúlyt kell kapnia a politikában. 

Nem árt azonban különbséget tenni azon politikusok között, akik valóban a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozzák, illetve akik üres politikai szlogenként használják a patrióta gondolatokat. 

A szerző Boris Johnson nemzeti érzelmű megnyilvánulásairól kritikusan vélekedik. Szerinte a brit konzervatív miniszterelnök a patrióta szlogeneket a kínos helyzetek elsimítására használja fel. Ezt tette akkor is, amikor egy parlamenti képviselő magyarázatot követelt arra, hogy az Egyesült Királyság – Olaszországhoz és Németországhoz képest – miért teljesít rosszabbul a koronavírus elleni küzdelemben.

A brit miniszterelnök viszontválaszában aláhúzta, hogy az Egyesült Királyságot az különbözteti meg más országoktól, hogy a britek szabadságszerető emberek. A brit miniszterelnök ezzel a patrióta kijelentésével sikeresen kihúzta magát a szorult helyzetből, de az Egyesült Királyság több európai szövetségesét is megsértette. 

Boris Johnson a tartalommentes patriotizmusával Donald Trump amerikai elnök megnyilvánulásait utánozza.

A szerző Gerard Jan De Groot brit-amerikai történészt idézi, aki szerint a két vezetőben az is közös vonás, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot nem tudták sikeresen kezelni. A két politikus sikertelensége így akár a patriotizmus politikában játszott szerepét is újraértelmezheti.

A baloldal – a jobboldal monopolhelyzetének visszaszorítása érdekében – a nemzeti gondolatok integrálására kíván törekedni, miközben a konzervatívok továbbra is a nacionalista választók megszólításán dolgoznak. Ez a folyamat már jól körvonalazódik az Egyesült Királyságban, viszont míg a hazaszeretet értéke a brit konzervatív politizálás szerves része, ez korántsem ilyen egyértelmű a baloldalon. 

A patriotizmus a baloldali gondolkodásban a brit Munkáspárt volt elnöke, Jeremy Corbyn miatt nem tudott szerepet kapni, azonban a párt most új irányt vett.

A nemzeti ideák baloldali erősítése viszont azért sem lesz könnyű feladat, mert sok liberális politikus eddig szitokszóként tekintett a hazaszeretetre.

A patriotizmus kérdése más európai országban is megosztó témakör, így például Németországban tapasztalható egyfajta hazaszeretettel kapcsolatos komplexus is. Brown azonban hangsúlyozza, hogy a hazaszeretet teljes hiánya, illetve az általa okozott kilátástalanság érzete legalább annyira káros, mint amikor egyes politikusok saját hibáik elfedésére használják fel a patrióta gondolatokat.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés