Joe Biden megválasztásának egyik legnagyobb vesztese Boris Johnson lehet

2020. október 28. 16:57
A brit felsőház, az Európai Unió, illetve Joe Biden is lassíthatja Boris Johnson miniszterelnök Brexit-ütemtervét.

Boris Johnson Brexit-tervére többirányú nyomás nehezedik, mivel a brit törvényhozás felsőháza, Joe Biden, valamint az Európai Unió is gátat szabhat az Egyesült Királyság belső piacát szabályozó törvény elfogadásának. 

Joe Biden esetleges megválasztása esetén a brit belső piacot szabályozó törvény lehet az első konfliktusforrás az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között.

A demokrata elnökjelölt ugyanis jelezte, hogy a törvénytervezet több ponton is sérti az észak-írországi békefolyamatokat, aláásva ezzel az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország, valamint Írország közötti kapcsolatokat. Biden hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén az Egyesült Államok a törvény visszavonásáig nem fog kereskedelmi egyezményt kötni a szigetországgal.

A brit törvényhozás felső kamarája, a Lordok Háza – a demokrata elnökjelölt kijelentését figyelembe véve – a törvénytervezet egyes rendelkezéseinek eltávolításáról dönthet. Ezzel a lépéssel azonban

az Egyesült Királyság aláásná az Unióval kötött kilépési szerződésben foglaltakat, vagyis új törésvonal alakulhat ki London és Brüsszel között. 

A lordok november 9-én, az amerikai elnökválasztás után szavaznak a javaslatról, így a brit-amerikai kapcsolatok alakulását nagyban befolyásolja az új elnök személye. Biden megválasztása esetén Boris Johnson válaszút elé érkezhet, hiszen a törvényhozás alsóháza az eltávolított rendelkezések visszaemeléséről dönthet, azonban ezzel a brit miniszterelnök és az új amerikai elnök között elhúzódó konfliktus alakulhat ki. 

Gergi-Horgos Mátyás 
 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De: Trump nyerni fog...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés