NGO-k halálos fenyegetése zúdult a szlovén vezetésre

2020. október 29. 12:26
Három szlovén néppárti EP-képviselő közös levélben fordult Vera Jourová uniós biztoshoz, hogy ítélje el a Vasko Simoniti kulturális miniszter elleni, halálos fenyegetésnek is tekinthető támadást.

Romana Tomc, Milan Zver és Franc Bogovič EP-képviselők az után fordultak az uniós biztoshoz, hogy egy október 23-án tartott tüntetésen vörös festékkel leöntött asztalokat állítottak fel a kulturális minisztérium előtt, melyeken Vasko Simoniti miniszter és öt másik minisztériumi tisztségviselő névtáblája szerepelt. A tisztségviselők között Miro Petek miniszteri tanácsadó neve is megtalálható, aki az egyetlen olyan szlovén újságíró, aki ellen gyilkosságot kíséreltek meg. 

Az EP-képviselők levelükben hangsúlyozták, hogy

az installáció egy gyilkosság utáni irodát ábrázol, vagyis gyilkosságra és mészárlásra történő nyílt felhívásként értelmezhető akcióról van szó.

Ezért a levélírók elvárják, hogy Jourová ítélje el a feladatukat ellátó személyek elleni halálos fenyegetést.

Az akció hátterében feltehetően szlovén NGO-k állnak.

A tüntetésre ugyanis azt követően került sor, hogy a kulturális minisztérium felszólított több civil szervezetet, hogy a számukra helyt biztosító Matelkova Kulturális Központból költözzenek ki, mivel az épületkomplexum rendkívül rossz állapotban van. Az NGO-k ennek nem tettek eleget, helyette inkább felszólították Simonitit, hogy mondjon le miniszteri tisztségéről. 

Gergi-Horgos Mátyás 
 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fő a szabadság, ugye, NGO-k?...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés