A radikalizálódott illegális migránsok visszatoloncolására készül Franciaország

2020. november 3. 18:56
A Franciaországban és Ausztriában történt terrortámadások az iszlám radikalizmus európai térnyerésére figyelmeztetnek. Emmanuel Macron francia elnök a szélsőséges migránsok hazatoloncolásával kezdi meg a terrorizmus elleni küzdelmet.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter Macron elnök kérésére Tunéziába, Máltára és Algériába látogat, hogy előmozdítsa az érintett országok – jelenleg Franciaországban tartózkodó – radikalizálódott állampolgárainak visszatérését.

A miniszter mindhárom országnak átad majd 1-1 listát a kiutasítani kívánt személyekről, hogy a visszatoloncolás a lehető leghamarabb megkezdődhessen. 

A francia elnök a tunéziai férfi által Nizzában elkövetett terrorista támadás után telefonon egyeztetett Kais Saied tunéziai elnökkel. A két államfő a terrorizmus elleni küzdelem terén való együttműködés megerősítését tűzte ki célul, és áttekintették a francia területet elhagyni kényszerülő tunéziai állampolgárok kérdését is. Hichem Mechichi tunéziai kormányfő az elnöki egyeztetést követően utasította belügy-és igazságügyi minisztereit a Franciaországgal való teljeskörű kooperációra. 

Az elmúlt egy hónapban 16 radikális személyt utasított ki Franciaország. A Tunézia és Franciaország közötti migrációs mozgásokat egészen 2017-ig csökkenő tendencia jellemezte, azonban ezt követően ismét megugrott a Tunéziából induló illegális bevándorlók száma. 

Az illegális migráció kérdése az októberi terrortámadás óta még hangsúlyosabb szerepet kap a francia politikában.

Ezt támasztja alá az elnöki palota tájékoztatása is, miszerint az egyre súlyosbodó helyzetre megoldást kell találni. A belügyminiszter tárgyalássorozata e megoldás szerves részét képezheti, vagyis a francia vezetés a radikalizálódott illegális migránsok mihamarabbi visszatoloncolásban a terrorizmus ellen küzdelem egyik célravezető eszközét látja.   

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés