Az utcáról a tárgyalóasztalhoz ültetné a lengyel kormányfő a tüntetések vezetőit

2020. november 4. 15:10
Tovább fokozódik a belpolitikai válság Lengyelországban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a járványhelyzet súlyosbodását szeretné elkerülni, ezért mihamarabb tárgyalóasztalhoz szeretne ülni a megmozdulások szervezőivel.

Lengyelországban – a járványügyi korlátozások ellenére – október 22-e óta tartanak a tiltakozó akciók az Alkotmánybíróság által hozott, az abortusztörvény egy passzusát alkotmányellenesnek minősítő döntés ellen. Ahogy arról már beszámoltunk, az indulatok a lengyel parlamentben is elszabadultak, és a feszültség továbbra sem csillapodik az országban. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn a tüntetések szervezőihez, illetve az ellenzék fordult. Arra kérte őket, hogy a fertőzésveszély miatt az utcán folyó vitákat váltsák fel a tárgyalások. Az ügyben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa, Stanisław Karczewski – aki maga is gyakorló orvos – kijelentette, hogy

az abortuszpárti megmozdulások szervezői a koronavírus-járvány árnyékában halálos ítéletet mondanak ki a résztvevőkre.

Mindeközben Angela Merkel német kancellár is a járványügyi szabályok, így a társas távolságtartás betartását kérte a lengyel tüntetőktől. A német kancellár ugyanakkor a tüntetések politikai vonatkozásairól nem kívánt nyilatkozni, mivel ezekről nem még tárgyalt lengyel kollégájával. 

Az egyre fokozódó indulatok közepette múlt héten Andrzej Duda államfő is megszólalt az ügyben.

Az elnök ugyan ellenzi a terhesség megszakítását, de megérti a tiltakozó nőket.

Ugyancsak tudja, hogy az Alkotmánybíróság nagy vihart kavaró, október 22-i állásfoglalása – miszerint a magzat visszafordíthatatlan károsodása esetén is tilos lesz az abortusz – az alkotmányossági normák szerint helytálló lehet. Azonban elvárta volna, hogy a taláros testület hagyjon időt az előírások e téren történő pontosítására, és csak ezt követően hozzon ítéletet. 

Az Alkotmánybíróság vitatott ítéletét november 2-i határidőig nem hirdették ki a Lengyel Közlönyben. Ezt Michał Dworczyk kancelláriaminiszter kedden úgy magyarázta, hogy

jelenleg az ügy körül „túl sok az emóció”, így időt kell adni a párbeszédre, illetve egy esetleges új álláspont kialakítására.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés