Alkotmányba ütközik a kötelező távolságtartást szabályzó rendelet Ausztriában

2020. november 5. 16:35
Az osztrák alkotmánybíróság alkotmányellenesek minősített több járványügyi intézkedést, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek. A kormánynak most két hónapja van, hogy az alkotmányjogi problémákat orvosolja.

Az osztrák taláros testület október végi állásfoglalásában alkotmányba ütközőnek talált néhány olyan, még az első hullám során hozott rendelkezést, melyet az egészségügyi miniszter rendeleti úton hozott. A bírák kifogásolták az éttermek és szórakozóhelyek látogathatóságának korlátozását, a hivatalokban kötelező maszk viselését, valamint az éttermekben elhelyezett asztalok között előírt legalább egyméteres távolság előírását is.

Az alkotmánybíróság már idén júliusban döntést hozott arról, hogy a járvány leküzdése érdekében hozott, az alapszabadságjogokat korlátozó intézkedések csak akkor engedhetőek meg, ha a kormány elvégzi a többi alapjoggal való egyensúly fennállásának vizsgálatát. Ez azt jelenti, hogy

a kormánynak minden esetben külön alá kell támasztania, hogy az egyes járványügyi intézkedések milyen mértékben alkalmasak, szükségesek és megfelelőek. 

A vendéglátóipari egységekben alkalmazandó kötelező távolságtartásra vonatkozó rendelet esetében azonban nem történt meg ez az indoklás. Így a vendéglátósok által kifogásolt rendeletet megsemmisítését helyzeték kilátásba, ugyanakkor a kormány számára év végig lehetőséget adtak, hogy pótolják az elmaradást. Vagyis,

a távolságtartás a járványügyi intézkedések részeként továbbra is kötelező marad Ausztriában. 

Az alkotmánybíróság mindemellett megállapította, hogy több, időközben már érvényét veszített rendelet is jogellenes volt. Ilyen volt például a vendéglátóipari egységekbe való belépést szabályozó rendelet, a 10 főnél nagyobb rendezvények tilalmára vonatkozó szabály, valamint a zárt térben kötelező módon viselendő védőmaszk elrendelése.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés