A létező legrosszabb választási eredmény a globális gazdaság számára

2020. november 6. 15:04

Adam Tooze
A megosztott kormány a pénzügyi stagnálást és stagnálást hozhat magával az Egyesült Államokban.

"A döntéshozók és a világgazdaságot mozgató piacok mind egy olyan választási eredményben reménykedtek, amely új és koherens választ ígér a koronavírus okozta válságra Amerikában. Határozott cselekvési tervre is számítottak az olyan hosszú távú kérdésekre adandó amerikai válaszokkal kapcsolatban, mint az infrastruktúra fejlesztése vagy a klímaváltozás. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nagyszabású költségvetési tervekre lenne szükség annak érdekében, hogy olyan gazdasági területek is élénkülést érjenek el, amelyekre a jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéseinek hatása nem terjed ki. Ez nem azt jelenti, hogy a nagy gazdasági szereplők egyöntetűen a Biden/Harris által jelentett verziót támogatnák, vagy hogy az üzleti elit hirtelen lelkesedni kezdett volna a progresszív oktatási finanszírozás, gyermekgondozás és egészségügyi rendszer terve iránt. Azt azonban remélték, hogy egy markáns demokrata győzelem koherens válaszokat jelenthetett volna Amerika bajaira."

(…)

"November 3-ának éjszakája óta azonban világossá vált, hogy egy minden elsöprő kék demokrata hullám csupán illúzió volt. Lehet, hogy Biden esélyes a győzelemre. De még ha sikerül is neki, nem egy óriási politikai hullám hátán lovagolhat be a Fehér Házba. Az Egyesült Államok alaapvetően megosztott marad akkor is. Azzal, hogy idő előtt győztessé nyilvánította magát, Trump már eleve megalapozta a végeredmény legitimitásában történő kételkedést.

Ezzel a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg. A legvalószínűbb kimenetel a Fehér Ház és a Kongresszus feletti megosztott uralom lesz (egy republikánus szenátusi többség mellett), amely megbénítja a költségvetési politikát, és továbbra is fenntartja a Fed-től való túlzott függés állapotát, nemcsak az USA, de az egész világgazdaság számára. Ez pedig a legjobb recept újabb pénzügyi buborékok kialakulásához, ami tovább növeli a pénzügyi instabilitása veszélyét a jövőben, és csupán azon vagyonos kisebbségnek kedvez, amely pénzügyi eszközöket birtokol."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mar megmagyaraztak, miert nem tehetnek majd semmit: nem szavaztak elegen rajuk/nem talaltak eleg halott embert adatokkal.

Szokott kávézni Hszi Csin-ping?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés