Föderalisták a spájzban

2020. november 6. 10:27

Navracsics Tibor
A Magyarországon az Európai Unióról zajló viták meghatározó eleme, hogy a küzdelem valójában a nemzeti szuverenitás pártján állók és a föderalisták között zajlik.

"Kik azok a föderalisták? Tényleg gyűlölik a nemzetállamokat? Vannak-e Magyarországon is föderalisták? Érdemes talán egy pillantást vetnünk erre a Magyarországon egyébként keveset szereplő csoportra, hogy helyükön értékeljük őket.

A Magyarországon az Európai Unióról zajló viták meghatározó eleme, hogy a küzdelem valójában a nemzeti szuverenitás pártján állók és a föderalisták között zajlik. Ez utóbbi csoporton általában a létrehozandó Európai Egyesült Államok híveit értik, azaz egy olyan ideológiai áramlatot és annak képviselőit, akik úgy gondolják, hogy az európai integráció európai szinten egy számunkra a nemzeti szintről ismerős állam kialakulásához vezet.

Ne tévesszen meg senkit, hogy az európai integráció, úgy tűnik, eddig más utat választott. Egyelőre semmi hajlandóság nem látszik egy klasszikus értelemben vett állam létrejöttére uniós szinten, bőven találunk viszont példát arra, hogy a tagállamok – ha érdekük úgy kívánja – önként osztják meg szuverenitásuk egyes területeit más országokkal, vagy éppen az uniós intézményekkel. Mindennek ellenére az európai integrációval kapcsolatos viták egy jelentős része most is úgy írja le a folyamatot mint az Európai Egyesült Államok küzdelme a nemzetállamok ellen, ahol a föderalisták a színfalak mögül, az igazi hatalom birtokosaként és egy világméretű összeesküvés cselekvőiként próbálják meg felszámolni a nemzeti szuverenitásokat.

Az Európai Uniót föderalista alapokon átszervezni akarók ma két nagyobb szervezetben találhatók meg. A nemzetközi színtéren az 1946. december 15-én alapított Európai Föderalisták Uniója – amely az egy évvel később, 1947-ben megalakult Föderalisták Világszervezetének tagja – az európai politikai egység létrehozását tűzte ki célul. Számukra az euroszkepticizmus, a nacionalizmus és Európa megosztottságának elfogadása Európa legnagyobb ellenségei. Ezek legyőzése érdekében szerveznek politikai akciókat, szervezik a különböző politikai pártokban lévő támogatóikat, és felszólítják a tagállami kormányokat az egységes és föderális Európa megteremtésére.

Annak ellenére, hogy az elmúlt több, mint hetven évben a föderalisták számos kezdeményezést indítottak az Európai Közösség, majd az Európai Unió föderális átalakításáért, eredményességük meglehetősen szerény maradt. Legutóbb az Európa jövőjéről szóló konferencia indulására készítettek javaslatokat, amelyekben egy új alkotmányos szerződés elkészítésére, valamint az Európai Parlament hatásköreinek kiteljesítésére és a többségi szavazás általánossá tételére tesznek indítványt.

A föderalisták európai parlamenti szervezett jelenlétét a Spinelli Csoport biztosítja. A csoport október 21-i újraindulását követően elsősorban a következő időszak többéves pénzügyi kerettervével, a gazdasági újjáépítési csomaggal, illetve a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos tárgyalásokra kíván koncentrálni. Az Európai Néppárt, a Zöldek, a Szocialisták és Demokraták, a Renew Europe, a radikális baloldali pártok, valamint a jobboldali Identitás és Demokrácia képviselői egyaránt megtalálhatók tagjai között. Működésük alapját a 2018-ban elfogadott programjuk jelenti. Ebben sok újdonságot nem nagyon talál az érdeklődő: a föderalisták kiállnak a transznacionális listák mellett az európai parlamenti választáson, támogatják a kisebb – tizennyolc fős – Európai Bizottságot, amely ugyanakkor szorosabb kötelékekkel kötve az Európai Parlamenthez egyfajta európai kormányként is működne egy parlamentáris föderációban.

A szokásos föderalista követelések mellett azonban megjelennek olyan pontok is, amelyek azt mutatják, hogy az egyesült Európa hívei tanultak a korábbi kudarcokból. Így például programjuk sokkal nagyobb figyelmet szentel az együttműködésen belüli különböző fokozatoknak. Így támogatja azoknak a terveknek a megvalósítását, amelyek egyfajta megerősített együttműködés keretében előre engedné a szorosabb együttműködésben részt venni kívánó tagállamokat, míg mások számára fenntartaná a távolságtartás lehetőségét. Egy új alkotmányos szerződés elfogadásával megnyitnák a társult tagság lehetőségét is azon országok számára, amelyek nem értenek egyet az új szerződés által létrehozott szoros együttműködéssel, de valamilyen szinten kapcsolatban akarnak maradni azzal. Ugyanezt a társult tagságot kínálnák fel Izlandnak, Norvégiának és Svájcnak is, akik bár elfogadják az Európai Unió értékeit, de nem kívánják felvállalni a teljes tagsággal járó kötelezettségeket."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa megosztottságának elfogadása föderalistául azt jelenti, hogy merészelem elfogadni a sokszínűséget, azt, hogy léteznek (még) franciák, olaszok, spanyolok, dánok, lengyelek vagy magyarok, akik büszkék a saját kultúrájukra, nyelvükre, hagyományaikra?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. november 6. 11:56

Más szóval azok között akik ahhoz az EU-hoz ragaszkodnak amibe beléptek és a többiek között, akiknek bármilyen katyvasz megfelel csak benne legyünk nyakig.

Miért tetszettek lehagyni az utolsó bekezdést? Ez a legérdekesebb:

"Az ily módon átalakított, föderális Európa, hívei szerint sokkal jobban tudná teljesíteni történelmi küldetését. Amint említettem, a Spinelli Csoportba majdnem minden képviselőcsoportból léptek be európai parlamenti képviselők. Kevéssé ismert azonban, hogy közöttük szép számmal találhatók magyar politikusok is. Így Magyarországot képviseli a föderalisták között Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Rónai Sándor a DK, Ujhelyi István az MSZP, továbbá Gyöngyösi Márton a Jobbik európai parlamenti képviselője. Anyaszervezetük, az európai föderalisták magyarországi tevékenységét összefogó Európai Föderalisták Uniója - Magyarország Egyesület 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy viták, konferenciák, egyéb események révén népszerűsítse a föderalista gondolatot Magyarországon. Talán nem véletlen, hogy a Kedves Olvasó újdonságként kezeli ezt az információt. Egyetlen, nem túl tartalmas hírt leszámítva a magyar föderalisták ismeretlenek maradtak a világhálót böngésző érdeklődő előtt. Mint ahogyan elnökük, Hegedűs Sándor, és főtitkáruk, Nagy Eszter neve is jobbára ismeretlen a közvélemény előtt. Hosszú út áll még a magyar föderalisták előtt, ha veszélyesek akarnak lenni a nemzeti szuverenitást védőkre."

Nem értek egyet Navracsics Tiborral. A DK a legerősebb ellenzéki párt, amely nyíltan hirdeti, hogy a független magyar állam megszüntetésére törekszik. Aki a DK-t támogatja az nyíltan hazaáruló magyar. Ez nagyon veszélyes, a muszlim hódítás támogatásánál és a biológiai nemiség tagadásánál is veszélyesebb ideológia, mert ha egyszer többségbe kerül és megvalósul, visszacsinálni nem lehet, mert nem fogják engedni. A felforgató és velük egyetértő muszlimokat el lehet zavarni, a genderizmus pedig csak egy divatideológia, amit naponta cáfolnak meg az emberek az ágyaikban.

És Gyöngyösi Márton neve kapcsán van itt még egy nagyon súlyos kérdés. Mi is volt ez a Jobbik valójában? Kik szervezték, kik finanszírozták és miért? Kik hülyítették és vezették orruknál fogva a magyar irredentákat, kiknek az érdeke volt, hogy Csurka pártjából egy nyíltan rasszista, antiszemita és operettnyilas szervezetet csináljanak? Mert az, hogy ez a sz.rházi egy beépített provokátor volt, ez már elég nyilvánvaló. Néhány év alatt senki nem 'fejlődik' át csak úgy EU-zászló égető zsidólistázóból 'föderalistává'.

Azoknak az irredentáknak kellene egy alapos és részleteket felidéző múltelemzést végrehajtaniuk, akiket annak idején belevittek ebbe a kalandba.

Gyerekek csináljatok már ezzel a 'nemlatinkaraktervadászó' programmal valamit, mert az agyamra megy.

Ahogyan a Párizs-környéki békéket 1913-ban, a FED titkos megalapítása alapozta meg, amikor erről még senki nem beszélt,
úgy a jövőbeni Európát, bocsánat, Múlt-Európát a ma Európa Parlamentnek nevezett és a többi brüsszeli Soros-bürók,
csak ezt ezek szerint Navracsics sem látja,

pedig meglehetősen közelről érezhette a Sátánszagot, Soros et. orrából...,
hisz ezekben a folyosókon, irodákban ez lengi be a légteret és az ott "dolgozók" hipotalamuszait...
"A hipotalamusz szabályozza a szervezet belső környezetének viszonylagos állandóságát (homeosztázis) az autonóm idegrendszeren és a hormonális (endokrin) rendszeren keresztül, és alapvető szerepet játszik az érzelmi (emocionális) magatartásban."

Az ép meg akarja szerezni a hatalmat a minelnökök felett. Remélem, nem fog sikerülni.

Tudod koma az átlagos vállalkozókhoz képest ez a gázszerelő meglehetősen intelligens, de ami a lényeg, magyar. Itt fektet be, ezáltal a hasznából itt pörgeti a gazdaságot és nem a svájci nyugdíjasokat támogatja belőle, itt ad munkát az embereknek és értékteremtő munkából származó haszonból finanszírozza a politikát, nem Nokiás dobozokban porciózott korrupciós százalékokból és külföldi júdáspénzekből, mint a ti pártjaitok.

A stadionépítés a magyar építőiparnak segített túlélni a válságot, viszonylag alacsony képzettségű családok ezreinek adva munkát és jövedelmet és szintén fűtötte a gazdasági növekedést. Ha nem is vagy közgazdász, ajánlom, egyszer keress rá a 'multiplikátor hatás' vagy a 'Keynes' címszavakra a neten.

Értem, hogy te nem jársz az Adriára, csak itthon esz az irigység, de egyszer érdemes lenne megnézned milyen jachtokat tartanak ott kőgazdag nyugatiak, s egyre többen magyarok is, akiknek semmi köze a Fideszhez. Például azért mert a vagyonukat még a privatizáció idején vagy a ballib kormányok alatt 'lopták' abból a közös vagyonból, amelyet még az apáik 'szocializáltak' el az eredeti tulajdonosaiktól.

Szeretett ellenzéked propagandája (diktatúra, lopás, oktatásegészségügy, hány lélegeztetőgépet lehetne ebből venni - ja ez már nem) vajon hány iskolát végzett emberekre szabott?

Azt már csak remélni merem, hogy, ha már így a szádra vetted, a kádárizmusban te vagy az apád nem KISZ-titkár vagy egyéb seggnyaló volt.

Nem azzal van a baj, amit magam írok, hanem azzal, amit beidézek. Állandóan gátolja miatta a küldést és sokszor akkor sem látszik, mi a baj a szöveggel, ha karakterkimutató írásmódba teszem.

Azért majd döntsétek el, hogy tudálékosok vagyunk vagy képzetlen egybitesek. Neked hány osztályod van, barátom?

Nem tudom, hogy Szíj Lászlónak mi köze a Fideszhez. Azt sem tudom, hogy előbb került barátságba Szijjártóval és azután nyert tendereket vagy fordítva. Nem mindegy. De te biztos tudod.

Látom, nem érted amit a stadionépítés gazdasági hatásáról mondtam. Tájékozódj! A szir-szar stadionok fenntartása is ugyanolyan veszteséges volt. A futball nem attól üzlet a világban, hogy a stadionok fenntartása nyereségessé válik.

Mi köze van a versenynek ahhoz, hogy az átlag magyar Mészáros vagyonából mennyit lát (egyébként az ellenzéki sajtónak köszönhetően elég sokat, az átlagnál jóval többet)? A multik, a multikat tulajdonló bankok és a bankokat tulajdonló ultragazdagok vagyonából az átlag világpolgár mennyit lát? A Kajmán-szigeteki és a többi szállodában bejegyzett adócsalók vagyonából mennyit látunk? És vajon az 'adóparadicsomokat' fenntartó és felügyelő államok vezetői miért nem tesznek semmit a tisztánlátásért már évtizedek óta?

Hol van olyan verseny az állami tenderekért, amit nem a kormányzó pártokhoz közel állók nyernek? A ballib magyar kormányok idején hányan nyerték a nagy állami tendereket? Miért szűköltek Karácsonyék, amikor a közbeszerzési hatóság megsemmisítette a jogszabálysértő feltételt a Lánchíd-tenderben? Azóta kiírták a szabályos tendert? Véletlenül nem azért, mert milyen ciki lenne, ha az ő tiszta versenyüket és Mészáros nyerné?

A hosszú kötőjel rendszeres probléma. Van amikor az üres karakter helyén van valami, amit nem tart latinnak és olyannal is találkoztam már, hogy a beidézett szöveg egyes latin betűi nem tetszenek a programnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés