Engedélyezte a szülő szabadságot az azonos nemű párok számára a lett alkotmánybíróság

2020. november 13. 15:10
Lettországban az azonos nemű párok jogállása körüli konfliktus tovább bonyolódott, a szülői szabadsággal kapcsolatos vita végére az alkotmánybíróság tett pontot.

Ahogy arról már beszámoltunk, Lettországban az azonos nemű párok kapcsolata körül komoly vita alakult ki, miután a lett törvényhozás elutasította a polgári partnerség bejegyzésére irányuló kezdeményezést.

Most az azonos nemű pároknak járó szülői szabadság szolgáltatta az új konfliktusforrást.  

Egy lettországi azonos nemű párnak gyermeke született, és az anya partnere élni kívánt a Munkatörvénye szerinti tíz napos pótszabadság lehetőségével.

Ez azonban csak a gyermek apjára vonatkozik, vagyis az anya női partnere nem veheti igénybe.

Az ügy egészen az alkotmánybíróságig jutott, a kérelmező ugyanis úgy vélte, hogy a hatályban lévő rendelkezés csak az ellenkező neműek és gyermekeik társadalmi védelmét hivatott biztosítani, ami így sérti az alapvető jogokat. 

Az ügy tárgyalása során megoszlottak a vélemények. A lett törvényhozás és az Igazságügyi Minisztérium képviselői szerint az azonos nemű párok esetében csak az egyik fél tekinthető szülőnek. A Népjóléti Minisztérium képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy az államnak nem kötelessége biztosítani a tíz napos pótszabadságot olyan személy számára, aki nem a gyermek apja. 

Laila Gravere, a lett Ombudsman Hivatalának képviselője ugyanakkor úgy vélte, hogy a kérdést tágabban, nem csak az azonos nemű párok vonatkozásában kell megvizsgálni. Szerinte, ha a gyermeknek nincs apja, vagy az apa valamilyen okból kifolyólag nem tudja eltartani az anyát és a gyermeket, a törvénynek fel kell jogosítania egy másik személyt a pótszabadság igénybevételére.

A lett alkotmánybíróság végül tegnap hozott döntést az ügyben. A taláros testület az állampolgári kérelemnek helyt adott, és

alkotmányellenesnek nyilvánította azt a szabályozást, amely nem engedélyezi egy gyermek születését követően az anya azonos nemű partnerének távollétét.

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés