A valóság lehet Joe Biden külpolitikájának legnagyobb ellensége

2020. november 19. 16:35
A demokraták megválasztott elnöke a demokráciák globális védelmezőjeként, illetve a nemzetközi együttműködések előmozdítójaként aposztrofálja az általa vezetett Amerikát. Az új amerikai külpolitika azonban nem biztos, hogy felkészült a többpólusú nemzetközi rendszer kihívásaira.

Joe Biden kampánya során nagyratörő külpolitikai programot fogalmazott meg az Egyesült Államok számára. A demokrata politikus elmondása szerint

elnökként arra fog törekedni, hogy visszaállítsa az USA vezető szerepét a globális politikai térben.

Biden beiktatását követően az ország ismét csatlakozhat a párizsi klímaegyezményhez, valamint megújulhat és szorosabbá válhat az USA együttműködése több nemzetközi szervezettel, így többek között az Egészségügyi Világszervezettel, illetve a Kereskedelmi Világszervezettel is. 

Biden továbbá egy globális szintű demokrácia csúcs megrendezését is kilátásba helyezte, annak érdekében, hogy a demokratikus országok közös erővel tudjanak fellépni a diktatúrák, illetve az autoriter irányultságú országok ellen. A kezdeményezést több európai liberális politikus is üdvözölte, így Sophie in't Veld EP-képviselő, a liberális Renew Europe frakció tagja is támogatja Biden koncepcióját. 

A holland politikus reméli, hogy

a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió közösen tud tenni a nacionalizmus és a populizmus, valamint a demokratikus értékek leépülése ellen.

Meglátása szerint Európában Magyarország és Lengyelország helyzete a legaggasztóbb, az európai-amerikai közös fellépés viszont elősegítheti a demokratikus értékek megerősítését a kontinensen. 

Biden demokráciaterjesztésen, illetve multilaterális együttműködésen alapuló globális agendája azonban korántsem olyan konzekvens, illetve könnyen megvalósítható, mint ahogy azt egyes liberális politikusok láttatják. Az Egészségügyi Világszervezethez, illetve a párizsi klímaegyezményhez való újbóli csatlakozás ugyanis nem egyenlő a globális vezető szereppel.

Egy multilaterális, a nemzetközi jog szellemében működő globális kapcsolatrendszer koncepciója szembe megy a világban vezető szereppel bíró Egyesült Államok képével. 

Donald Trump elnöksége alatt belátta, hogy az egykor amerikai érdekek szerint létrehozott nemzetközi szervezetek nem működnek, mivel a hidegháború után többpólusúvá vált globális térben az USA egyre kevésbé tudja érvényesíteni akaratát. Joe Biden most ezeket a nemzetközi fórumokat szeretné újra felhasználni, hogy Amerika a zöldpolitikai forradalom élére kerüljön, illetve a világkereskedelem legbefolyásosabb szereplőjévé váljon. 

Az USA egy ilyen többpólusú térben nem lesz képes mélyreható változásokat véghez vinni.

Biden az USA vezetésével nemzetközi klímacsúcsot szeretne rendezni, azonban várhatóan a legnagyobb szennyező állam, Kína nem fog megjelenni egy amerikaiak által szervezett nemzetközi fórumon. Mindeközben a világkereskedelemben is nehéz lesz az amerikai hegemónia kiépítése, hiszen az Európai Unió szigorú szabályozása, illetve a nagy amerikai technológiai óriások elleni fellépése azt jelezi, hogy a kereskedelemben is többpólusú hatalomkoncentráció ment végbe.      

Mindezek fényében nem világos, hogy Joe Biden önellentmondásos külpolitikája a gyakorlatban miként fog kinézni. A demokráciák megerősítését a megválasztott elnök továbbra is kiemelt ügyként kezeli, azonban a jelenlegi hatalmi struktúrák mellett elképzelhető, hogy a valóság felülírja a kampányüzeneteket. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés