Az Európai Unió kipécézte Lengyelországot és Magyarországot

2020. november 23. 13:23

Jorge González-Gallarza
Newsweek
Ezek a kötelezettségszegési eljárások rendre a „jogállamiság” önigazoló köntösébe bújtatott, a konzervatív kormányok elleni pártpolitikát tükröző törekvések.

„Sajnálatos módon a lengyel ellenzék alábecsüli az állampolgárokat a tekintetben, hogy képesek fellépni az igazságszolgáltatást érő anomáliákkal szemben. Ennek jeleként pedig külsős NGO-k és brüsszeli bürokraták bősz hadával szegül szembe a demokratikus normák Lengyelországi „hanyatlásával” szemben.

S a dobokat a lengyel szavazók általi mellőzöttségbe belefáradt ellenzék 2019 áprilisára oly hangosan verte, hogy sikerült elérnie, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen.

Ezek a kötelezettségszegési eljárások rendre a „jogállamiság” önigazoló köntösébe bújtatott, a konzervatív kormányok elleni pártpolitikát tükröző törekvések. E tekintetben Magyarország még jobb példának tekinthető.

Vélhetően arra tekintettel, hogy az utóbbi időben több korrupciós ügyre vonatkozóan érkezett bejelentés, Orbán Viktor miniszterelnök mintegy rémként él a brüsszeli liberális föderalista közösség szemében – ennek megfelelően pedig a Bizottság még látványosabban szondázza a magyar kormány igazságügyi politikáját, mint Lengyelország esetében. 

A felülvizsgálat tárgyát képezi például, hogy Magyarország szigorította a külföldi finanszírozású NGO-kra vonatkozó átláthatósági követelményeket; tudniillik ezek a szervezetek bátorították a menedékkérőket a szerb határnál jogi segítségnyújtásnak álcázva 2015 nyarán – a migrációs válság csúcspontján.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés