Uniós főügyész: „Egyetlen EU-tagállamnak sem tiszták a kezei” 

2020. november 26. 10:40
A holland NRC Handelsblad újságírója készített interjút Laura Codruța Kövesi európai főügyésszel. Az interjúból többek között az derül ki, hogy a főügyész közvetetten az euroszkepticizmus ellen is harcolni kíván. 

Kövesi lesz a felelős az unión belüli korrupció és csalás elleni küzdelemért”, írja Sadée cikke bevezetőjében. Az interjú magyar vonatkozású részében Sadée felteszi a kérdést, hogy Laura Codruța Kövesi csalódott-e, amiért Lengyelország és Magyarország kategorikusan elutasítják az Európai Ügyészséget (EPPO). 

A főügyész válasza: „erről a politikai döntésről nem nyilatkozom.” 

De egy olyan országban, mint Magyarország sok az EU-s támogatásokkal történő visszaélés”, veti fel Sadée. 

Kövesi válaszában kifejti:

Ha EU-s pénzekkel történő magyarországi csalásnak nyoma van EPPO-tagállamokban, úgy a magyar igazságügy köteles megosztani az információját.

Amikor Romániában tevékenykedtem ügyészként a korrupció ellen, a szálak majdnem mindig átvezettek a magyar és bolgár szomszédos országokhoz. Ismerem a régiót, ez segít. De most az egész EU nevében ügyészkedem. És higgye el: egyetlen EU-tagállamnak sem tiszták a kezei.” 

Sadéé kérdésére, hogy mitől fél Magyarország és Lengyelország, miért nem akarnak beleegyezni abba, hogy az EU-s pénzeket a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék, Kövesi ismét úgy felel, hogy „ez politikai kérdés, erről nem nyilatkozik”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az Európai Ügyészség hogyan kíván dacolni a politikai nyomással, Köves azt felelte, hogy noha a testületnek „távol kell maradnia a mindennapi politikától, mégis

azt reméli, hogy a testület működésének közvetett eredménye az lesz, hogy az ügyészség képes lesz formálni a közvéleményt az Európai Uniót illetően.” 

Kövesi szerint ugyanis jelenleg az „az uniós pénzügyek célszerűtlen felhasználása az euroszkepticizmus malmára hajtja a vizet”, s a főügyész azt várja a munkától, hogy az ügyészség „legalábbis részben képes lesz eloszlatni az uniós polgárok dühét.”

(Laura Codruța Kövesi a kolozsvári egyetemen végzett jogász. A főügyész volt házastársa, Kövesi Eduárd vezetéknevét nevét vette fel, amelyet ma is használ. 2006 és 2012 között Románia főügyésze, 2013 és 2018 között pedig a Románia Főügyészi Hivatala keretében működő Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezető ügyésze, 2019-től pedig az Európai Ügyészség főügyésze.)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan, átlátszó beugratás, a "minden állam bűnös" varázsige.
Akkor miért is ne ugranánk be ebbe a klubba, ahol mindenki beleesik a szórásba.
Csakhogy, ha megtennénk, valahogy mindig Magyarország lenne az, akivel baj van...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés