A svéd ellenzéki jobbközép is programot hirdetett a politikai iszlám ellen

2020. november 27. 12:00

Vélhetően Emmanuel Macron iszlamizmus elleni politikájára rezonálva a svéd jobbközép politikai közösség is javaslatokat fogalmazott meg a politikai iszlám elleni fellépéssel kapcsolatban. Törekvéseik a nyitott társadalom, a szabadság és a liberális demokrácia értékeinek megtartását célozzák.

2020. november 27. 12:00
null

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020 őszén a francia belpolitika irányainak alakulását érdemben határozta meg Emmanuel Macron francia elnök új, a politikai iszlám elleni radikális fellépést célzó politikai programja.
Macron törekvéseit tükrözik vissza a svéd jobbközép programja is, amely különösen

a terrorista bűncselekmény miatt elítélt többes állampolgárok svéd állapolgárságának visszavonását, hatékonyabb kiutasítási mechanizmust, és az országba való beutazási korlátozásokat jelent.

Az erre irányuló javaslatokat Ulf Kristersson a svéd Mérsékelt Párt (Moderata samlingspartiet) hozta nyilvánosságra Dagens Nyheter hasábjain publikált vitacikkében. Az esszé bevezetőjében Kristersson rögzíti, hogy az iszlamizmus Európa-szerte megvetette lábait, amely szélsőséges ideológia lévén párhuzamos társadalmakat, és önálló jogrendet kíván bevezetni ezeken a helyeken.

Kristersson cikkében módszereik tekintetében tesz különbséget a politikai iszlám és az erőszakos iszlám között, utalva arra, hogy

céljuk ugyanaz: az iszlám vallást megtenni az ideális társadalmi modell „motorjának”.

Az iszlamista fenyegetés – csakúgy, mint Franciaországban – Svédországban is jelen van, ahol a nemzetbiztonsági szolgálat információi szerint az erőszakos tendenciákért felelős iszlamisták száma egy évtized alatt megtízszereződött: párszáz személyről 2000 fő körülire.

Éppen ezért a svéd jobbközép szerint az iszlamizmus Svédországban a vallásszabadságra és a vallások közötti békére jelent veszélyt, amelynek elszenvedői között a békés muszlimok is azonosíthatók. Éppen ezért – érvel Kristersson –

Svédországnak a nyitott társadalom, a szabadság és a liberális demokrácia védelme érdekében fel kell lépnie az iszlamista erőszakkal szemben.

A Mérsékelt Párt javaslatai között több olyan szakpolitikai intézkedés is szerepel, amely a fenti törekvéseket hivatott előmozdítani. Így például a politikai közösség megvonná a svéd állampolgárságot a többes állampolgársággal rendelkező, terrorista, vagy más államellenes bűncselekmény miatt elítélt iszlamistáktól. 

Úgyszintén a programpontok között szerepel a biztonsági kockázatokat jelentő személyek kiutasításának ösztönzése (megjegyzendő: ezt az eszközt svéd jog ma is ismeri, de a nemzetbiztonsági szolgálat szerint gyakrabban kellene élni vele). Ösztönzésképpen a Mérsékelt Párt azt javasolja, hogy

Svédország kérjen diplomáciai garanciát az iszlamisták származási országától a végrehajtást megelőzően; így amely ország nem fogadja vissza az illető személyt, az svéd segélyektől esne el.

A Mérsékeltek közrendre és közbiztonságra való hivatkozással a szélsőségesek Svédországba való beutazását is korlátoznák, de az egészet kiterjesztenék az Európai Unióra való beutazási lehetőségekre is: javaslatuk szerint ugyanis az EU-nak – a fehér felsőbbrendűséget hirdető és más, terrorizmusra buzdító személyekkel együtt – a radikális iszlamistákról is listát kellene vezetnie.

A Mérsékelt Párt továbbá tiltaná a terrorizmust célzó propagandát, s ténylegesen megvonná a pénzügyi támogatást a szélsőséges tendenciákat tanúsító bel- és külföldi szervezetektől. Ennek kapcsán említést érdemel, hogy a svéd parlament néhány éve döntött ugyan a pénzmegvonásról, amelynek gyakorlati megvalósulása mindmáig elmaradt.

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2020. december 03. 08:18
"...hol a picsában vannak a viking balták ?" A Norvégokra gondolsz?
matykox
2020. december 03. 08:18
Ja. És az ilyen csúnyáknak a jogosítványát is bevonnák, és még autóvezetéstől is eltiltanák. Legalább egy félévre!
khomeini
2020. december 02. 23:47
jó reggelt
Teréz A Piréz
2020. december 02. 22:15
Ezt már elszabtátok, gyerekek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik