Az Unió kivár: Karnyújtásnyira a megállapodás nélküli Brexit?

2020. december 1. 15:22
A brit-uniós kapcsolatok átmeneti időszaka lassan a végéhez közelít, azonban továbbra sincs megállapodás a két fél között. Az Európai Unió Brexit-stratégiája a kivárása épül, a tagállamok azonban biztosítani szeretnék, hogy a nemzeti érdekek egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén is biztosítva legyenek.

Továbbra sem született megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, pedig a szigetország egy hónapon belül – az átmeneti időszak lezárásával – végleg elhagyja az európai blokkot. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, több európai ország is felkérte az Európai Bizottságot, hogy készítsen cselekvési tervet egy esetleges megállapodás nélküli Brexitre, azonban ilyen átfogó stratégia eddig nem készült.

A tagállami diplomaták a múlt pénteki Brexit-megbeszélésen

ismét felhozták a készenléti terv kidolgozásának lehetőségét, azonban az uniós tisztviselők elhatárolódtak az ötlettől.

Brüsszel ugyanis attól tart, hogy az egyoldalú és ideiglenes intézkedéseket magában foglaló tervet – amely átmenetileg biztosíthatná a brit-uniós kapcsolatok jelenlegi formában történő fenntartását – egyfajta átfogó megállapodást helyettesítő alternatívaként kezelné London. 

Az Európai Unió stratégiája éppen ezért a kivárásra épül,

azonban a tagállamok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az Európai Bizottságra. Ennek tudható be, hogy a Bizottság szóvivője szerint a készenléti intézkedések kidolgozása megkezdődhet, azonban ez nem átfogó, hanem csak egyes területek számára nyújthat átmeneti megoldást. 

A megállapodás megkötését azonban nemcsak az uniós stratégia, hanem a két fél által képviselet merev álláspontok is hátráltatják.

Ilyen többek között a halászat kérdésköre, hiszen az Egyesült Királyság növelni szeretné az eddigi mozgásterét, biztosítva ezáltal, hogy a szigetország tengeri szuverenitása garantálva legyen. Az Egyesült Királyság eddig a kelta-tengeri halállomány csekély részéhez fért hozzá. A britek a jelentős gazdasági súllyal bíró tőkehalállomány közel 7 százalékával gazdálkodhattak szabadon, miközben a régióból származó hal 40 százaléka a brit felségterületről származik. 

Az Unió egyes tagállamai – így például Franciaország – azonban mereven elzárkóznak a brit halászati kvóta emelésétől, ez pedig hatással van a tárgyalások kimenetelére is. Az Unió a konfliktusos terület kiküszöbölésére a Norvégiával érvényben lévő, évente felülvizsgálat halászati keretrendszert is alkalmazhatná, azonban a felek álláspontja eddig egyáltalán nem közeledett egymáshoz. 

A tárgyalások akadozása, valamint egy esetleges megállapodás nélküli Brexit komoly gazdasági hatással lehet egész Európára.

Az angol központi bank szerint a keretrendszer nélküli kilépés a koronavírus-járványnál is nagyobb gazdasági visszaeséshez vezetne. Megállapodás, vagy átmeneti megoldások nélkül – a mezőgazdaságra, illetve a gyárakra nehezedő uniós vámok súlya alatt – megroppanhat a brit gazdaság. 

A vámok negatív gazdasági hatását az uniós tagállamok is megéreznék. Elsősorban Németország autóiparát, illetve Írország, Dánia és Hollandia mezőgazdasági szektorát érintenék az új korlátozások, azonban ezek volumene miatt akár az egész Európai Unióra hatással lehet az export hirtelen visszaesése. Éppen ezért az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak megoldást kell találniuk a különbségek áthidalására, hiszen

a járvány okozta visszaesés miatt mindkét félnek érdekében áll, hogy a lehető leggyorsabban növekedő pályára állítsák gazdaságaikat. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés