A cseh miniszterelnök politikai és gazdasági érdekeltségei összeférhetetlenek az Európai Bizottság szerint

2020. december 2. 19:42
Az Unió szerint Andrej Babiš továbbra sem vált meg Közép-Európa egyik legnagyobb cégcsoportjának vezetésétől, ezzel pedig uniós jogot sértett.

Andrej Babiš politikai és gazdasági érdekeltségei között összeférhetetlenség tapasztalható, ezzel Csehország miniszterelnöke cseh, illetve uniós jogot sértett. Erre mutat rá az az uniós jelentés, amely a 2017 előtt hivatalosan is Babiš érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport, az Agrofert, illetve a politikus közötti kapcsolatokat tárta fel.

A kormányfő politikai és gazdasági érdekeltségeinek összefonódását évek óta vizsgálják uniós és cseh pénzügyi ellenőrök, akik azt feltételezik, hogy

Babiš megkerülte az összeférhetetlenségi szabályokat és visszaélt uniós forrásokkal.

2016-ban egy jogszabály-módosítást követően szigorodtak az összeférhetetlenségi szabályok Csehországban.

Babiš a szabályozási környezet megváltozása miatt 2017-ben vagyonkezelői alapoknak adta át a cégcsoport irányítását, és állítása szerint ezzel eleget tett a jogszabályi követelményeknek.

Az Európai Bizottság azonban úgy véli, hogy a cseh miniszterelnök közvetett módon mai is befolyásolja az Agrofert működését,

vagyis a politikai és gazdasági érdekeltségei továbbra is összeférhetetlenek.   

A Forbes számításai szerint Babiš a cégcsoport révén 3,5 milliárd dollár vagyonra tett szert. A többek között mezőgazdasági és befektetési projektekkel foglalkozó konglomerátum Közép-Európa egyik legnagyobb uniós forrásokkal is gazdálkodó vállalatcsoportja. 

Az Agrofert körüli pénzügyek nyáron kaptak nagyobb publicitást, amikor egy kiszivárgott uniós pénzügyi jelentés szerint a cégcsoportnak több tízmillió eurót kellene visszafizetnie az uniós források szabálytalan felhasználása miatt. Az Európai Parlament júniusban felszólította a cseh miniszterelnököt, hogy a fennálló összeférhetetlenség miatt mondjon le, vagy adja el az érdekeltségébe tartozó vállalatcsoportot. 

Tavaly decemberben a pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított Babiš ellen több tízezren vonultak utcára Csehországban.

Az üzletemberből lett politikus pártja, az ANO a folyamatos támadások ellenére is a legnépszerűbb politikai tömörülés az országban.

A politikus ellen megfogalmazott vádak eddig nem rengették meg pozícióját, és várhatóan a mostani jelentés sem befolyásolja jelentős mértékben a kormánypárt támogatottságát. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dobrev cége érdekes módon nem volt ellentétes az EU szabályokkal. Elég volt a fia nevére ítarni 'oszt jónapot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés