Az európai értékekről is ítéletet mondhatnak az észtek a házasság fogalma kapcsán

2020. december 17. 13:07
Első olvasatban jóváhagyta az észt parlament azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2021 tavaszán kiírhatják a népszavazást a házasság fogalmáról. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi szabályozás észt politikusok szerint az európai trendeknek megfelelően felhígult.

Első olvasatban megvan a kellő támogatottsága a megerősítő népszavazásnak

Az észt parlament (Riigikogu) 2020. december 14-én első olvasatban 51:48 arányban döntött arról a törvényjavaslatról, amely alapján tavasszal

megerősítő népszavazás tartható arról, hogy a házasság fogalma a jövőben is az egy férfi és egy nő közötti kapcsolat legerősebb intézményesült formáját takarja.

Megjegyzendő, hogy a koalíciónak nem lett volna szüksége 51 szavazatra, 48 is elég lett volna a javaslat mellett: az ellenzéknek lett volna szüksége 49 szavazatra ahhoz, hogy a javaslat már az első olvasatban elbukjon.

Jelenleg Észtországban a kormánykoalíció három pártból, a balközép Centrumból, az Európai Parlamentbe az Európai Néppárt színeiben képviselőket is delegáló Pro Patria nevű pártból, és az Észt Konzervatív Néppártból (EKRE) áll. A házasságról szóló törvényjavaslat is ez utóbbi politikai közösségtől származik. 

Feszültség a kormánykoalícióban

Az első olvasatról szóló szavazás ugyan a kormánykoalíciónak kedvezett, de a közösségen belül a házasság fogalmát megerősítő törvényjavaslat kérdése igen megosztó: a Pro Patria több politikusa is fejezte már ki nemtetszését az üggyel kapcsolatban, így gyakorlatilag a szavazásig kétséges volt, hogy meglesz-e a többség. 

Rögzítésre szorul, hogy a Pro Patrián belül nagyjából fél éve egy „Jobboldaliak” névre hallgató csoportosulás is létre jött, amely azonban a nevével ellentétben inkább liberális nézeteket vall, így a referendum ügyét is ellenzi.

„Csakugyan, mindent, ami a modern Európához tartozik, követnünk kell?”

Mégis, épp a Pro Patria elnökétől, Helir-Valdor Seeder részéről érkezett kritika a jelenlegi szabályozással kapcsolatban. A politikus parlamenti felszólalásában elmondta, hogy habár ma is hatályos az a szabály, amely egyértelműen egy nő és egy férfi között ismeri el a házasságot, annak gyakorlati értelmezése és alkalmazása jelentősen felhígult.

Seeder kritikával illette, hogy a 2014-es „együttélési törvény” az azonos neműek kapcsolatát joghatását tekintve a házassággal azonos szinten kezeli, amely teret nyit az azonos neműek örökbefogadása felé is. 

Seeder szerint ez szélsőséges esetben a gyermekkereskedelmet, a béranyaságot és a születésekkel kapcsolatos manipulációt ösztönzi. Éppen ezért Seeder ellenez minden olyan tendenciát, amely a házasság hagyományos formáján kívül, a házassággal egyenértékű joghatások kivívásával jár.

Miként befolyásolná az észt társadalmat, ha a házasság fogalma liberalizálódik? Sokak válasza, hogy modern, európai módon. Sajnos ezeknek az embereknek igaza van. A fasizmus, a kommunizmus, a koncentrációs táborok, továbbá mindkét világháború Európából ered. A terméketlenség, az elmagányosodás (…) és az öregedő társadalom szintén a modern Európa realitását adják. Csakugyan, mindent, ami a modern Európához tartozik, követnünk kell? De korlátozhatnánk a trendkövetést azon értékek átvételére, amelyek a legjobbak és egészségesek a társadalmunk számára – vagy legalábbis ezt segítik elő.” - intézte szavait parlamenti felszólalásában kollégáihoz Seeder.

Seeder szerint az észt társadalmat a kérdés kapcsán nem a mostani népszavazás, hanem ez a 2014-es törvény osztotta meg, ugyanakkor azt is rögzíteni kívánta, hogy

fontos dologról van szó – ha nem lenne az, nem a vita sem lenne ennyire heves a kérdés körül.

A népszavazás során az észtek bizalmat is szavaznak a jelenlegi kormánykoalíciónak

A házasság fogalmának jelentőségén túl az ügynek további tétet ad, hogy az EKRE elnöke, egyúttal az ország pénzügyminisztere, Martin Helme korábban kijelentette: ha a házasság fogalmát megerősítő népszavazást nem sikerül elfogadtatni a parlamenttel, akkor a továbbiakban Észtországot kisebbségi kormány fogja vezetni. 

Megjegyzendő, hogy a házasságról szóló népszavazás az Észt Konzervatív Néppárt egyik legfontosabb választási ígérete volt.

A házasság fogalmát érintő tárgykörnek nemcsak a kormánypártokon belül, de a közösségen kívül is számos ellenzője van:

a liberális Reform Párt és a Szociáldemokrata Párt amellett, hogy elvi szinten hevesen ellenzi, a parlamenti obstrukció (tiltakozás) valamennyi rendelkezésre álló eszközével él.

Például ezek a pártok módosító indítványok ezreivel próbálják elhúzni az eljárást, miközben a módosítók benyújtására rendelkezésre álló idő 2020. december 30-ával lejár.

Tekintettel az ügy politikai és társadalmi jelentőségére, az EKRE és Seederrel az élen a Pro Patria is támogathatja a házszabály módosítását, amellyel az ellenzéki obstrukció megkerülhetővé válna.

Fotó: Raigo PAJULA / AFP

Szemlézte: Dobozi Gergely

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem "ítéletet", maximum véleményt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában