Svédország is csatlakozna az Európai Ügyészséghez

2020. december 22. 15:44
Korábbi álláspontját megváltoztatva Svédország is csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez. Az erről szóló, a stockholmi kormányzat számára készített részletes jelentés nemrég került nyilvánosságra.

Svédország is csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez (EPPO) – jelentette be nemrég Mikael Damberg svéd belügyminiszter. A skandináv ország sokáig vonakodott csatlakozástól, mivel sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem látta úgy, hogy előny származna az uniós szintű együttműködésből e téren. 

Stockholm eddigi álláspontja szerint az EPPO-hoz való csatlakozás az ország szuverenitásának túlzott mértékű átadását jelentené, illetve a nemzeti szinten működő ügyészi szervezetet elegendőnek tartották a felmerülő feladatok kezelésére. Ezt írta felül Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfő 2019. áprilisi bejelentése arról, hogy vizsgálni kezdik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lehetőségét. A feltételek áttekintésével egy (a svéd jogalkotási folyamatban szokásos) úgynevezett vizsgálóbizottságot bízott meg a kormány, amely a napokban nyújtotta be.

A jelentés megállapítja, hogy a svéd szabályozás alapvetően összhangban van a vonatkozó uniós tanácsi rendelettel, azonban egyes hatályos szabályok módosításán túl szükséges egy új törvény és egy új kormányrendelet megalkotása annak érdekében, hogy az EPPO ügyészeinek eljárási jogosultságait, illetve az információkhoz való hozzáférésük biztosítsák. 

A kormányzat azt követően módosította álláspontját 2019 áprilisában, hogy márciusban a konzervatív ellenzéki Mérsékeltek és Kereszténydemokraták is alapvetően megváltoztatták véleményüket a kérdés kapcsán az EU-beli rendőrségi együttműködés, a terrorizmus- és a határon átnyúló, szervezett bűnözés elleni fellépés szükségességére hivatkozva. Közben az egyre erősödő európai jogállamisági vitában a magyar és a lengyel kormányra irányuló kritikáknak is állandó eleme volt, hogy Magyarország kimarad az EPPO-ból. Valószínűleg ez a körülmény is szerepet játszhatott az elutasító svéd álláspont megváltozásában. Damberg belügyminiszter is jelezte korábban, hogy az EPPO operatív működésének megkezdése kiváló alkalmat nyújthat majd a svéd kormányzati pozíció felülvizsgálatára, azonban az EPPO mandátumának a terrorizmus elleni fellépésre irányuló kibővítését elutasította. 

A most közzétett jelentésben foglalt ajánlás értelmében a jogszabálycsomag 2022. március 1-jén lépne hatályba.   

Joób Kristóf
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés