Teret enged az online visszaéléseknek az új uniós irányelv

2020. december 22. 11:57
Az ePrivacy irányelvvel az Unió azt szerette volna elérni, hogy a magánélet tiszteletben tartása érdekében a techcégek az online üzeneteket ne tudják megfigyelni. Az irányelv azonban semmilyen esetben sem teszi lehetővé az üzenetek nyomon követését, ami megnehezíti a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélések elleni küzdelmet.

A Facebook az uniós szabálykörnyezet megváltozása miatt több funkciót is kikapcsolt a Messenger és az Instagram üzenetküldő platformokon. Így többek között a Messengerben indított szavazások, illetve az Instagram „szelfi matricái" sem működnek Európában. Azonban a techcég nemcsak az egyes interaktív, hanem a biztonságos felhasználói élményt elősegítő funkciókat is lekapcsolta.

Tegnap óta Európában a Facebook automatikus üzenetellenőrző rendszere nem működik,

amely eddig a magánbeszélgetések ellenőrzésével képes volt kiszűrni az esetleges visszaéléseket.  

A Facebook szerint a felhasználói biztonságot garantáló funkció kikapcsolása az ePrivacy irányelv, vagyis az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv miatt történt. A december 21-én bevezetésre került uniós jogi aktus azzal a céllal született meg, hogy – a magánélet tiszteletben tartása érdekében – a személyes adatok védelme az online térben is biztosított legyen. Ennek érdekében

az Unió megtiltotta, hogy a techcégek a platformokon továbbított üzeneteket megfigyeljék, a beszélgetéseket lehallgassák és kommunikációs metaadatokat tároljanak,

anélkül, hogy a felhasználók előzetesen jóváhagyták volna ezen tevékenységeket. 

Az irányelv életbelépésekor a Facebook minden olyan funkciót kikapcsolt, ami esetlegesen megsértheti az Európai Unióban alkalmazott új szabályokat, ezzel pedig teret engedett a kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseknek és szexuális zaklatásoknak. Az automatikus üzenetellenőrző szolgáltatás hiányában nehezen lehet azonosítani a zaklatókat és a pedofil tartalmak megosztása az online üzenetekben adatrögzítés nélkül folyhat az Unió területén. 

Az ePrivacy irányelvvel kapcsolatos aggályok a technológiai cégek és az Unió előtt sem voltak ismeretlenek, azonban egyik fél sem tett semmit azért, hogy a gyermekek biztonsága a digitális térben december 21-e után is biztosított legyen.

Az Európai Unió Tanácsa októberben jelezte, hogy az irányelv egyik aggályos pontja, hogy a gyermekek védelme érdekében sem biztosít lehetőséget az üzenetek nyomon követésére. Emiatt az uniós intézmény arra figyelmeztetett, hogy mihamarabbi felülvizsgálatra van szükség, ezt azonban az Unió a hatálybalépésig nem folytatta le. 

A gyermekvédelemmel foglalkozó amerikai US National Center for Missing & Exploited Children szervezet úgy véli, hogy a Facebook metaadatainak kiesése komoly problémát jelent. Számításaik szerint az Európai Unióban havi szinten 250 ezer olyan gyermekekkel szemben elkövetett visszaélés történik az online térben, amelyet a hatóságok felé jeleznek. A bejelentések túlnyomó része eddig a Facebooktól érkezett, hiszen az Instagramot és WhatsAppot is tulajdonló techcég közel egyeduralkodó az üzenetküldő szolgáltatások piacán. 

A Facebook által továbbított adatok kiesésével a határokon átívelő, bűnszervezetben elkövetett gyermekekkel szembeni visszaéléseket nem tudják olyan hatékonyan felgöngyölíteni a hatóságok, mint eddig. Megoldást egyedül az irányelv felülvizsgálata hozhat, amit az Európai Bizottság előreláthatóan csak a jövő év folyamán fog kezdeményezni. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés