Az uniós és skót jog harmonizációjának fenntartására törekszik Skócia

2020. december 23. 16:12
A skót parlament törvényben rögzítette annak a lehetőséget, hogy a Brexitet követően is összhangban lehessenek a skót törvények az uniós szabályokkal.

Januártól a regionális skót parlament új hatáskörökkel gazdagodik, mivel a Brexitet követően több olyan terület is a skót törvényhozáshoz kerül, melyekért eddig Brüsszel felelt. Ilyen többek között a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság, az emberi jogok védelme, valamint a halászát és a mezőgazdaság is.

A skót parlament az új hatáskörök miatt új törvényt fogadott el annak érdekében, hogy a skót jog továbbra is lépést tudjon tartani az uniós szabályokkal.

A skót kormány azt szeretné elérni, hogy Skócia a Brexitet követően is igazodjon az uniós normákhoz,

meglátásuk szerint az Európai Unió az ország egyik legfontosabb igazodási pontja. 

A törvény legnagyobb támogatója a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt. A skót kormánypárt a Brexit-népszavazás óta folyamatosan azzal érvel, hogy London a skótok belegyezése nélkül léptetni ki Skóciát az Európai Unióban. A skótok 62 százaléka az uniós tagság fenntartása mellett tette le a voksát 2016-ban, míg Anglia és Wales a kilépés mellett szavazott. 

A most elfogadott törvénnyel szemben foglalt állást a brit egységért kiálló skót Konzervatív Párt, szerintük ugyanis az uniós szabályozásokhoz való igazodással Skócia megsérti az Egyesült Királyság egységét.  A Liberális Demokraták, a Zöldek és Munkáspárt azonban a kormánypárt mellé álltak, így 90:29 arányban elfogadták a törvénytervezetet. 

A Skót Nemzeti Pártot vezető Nicola Sturgeon november végén belengette, hogy

jövőre Skóciában ismét napirendre kerülhet a függetlenség kérdése.

Az EU-párti vezetés mostani lépése ennek előkészítéseként is értelmezhető, hiszen a párt többször hangot adott annak a célkitűzésnek, hogy a független Skóciának az Európai Unióban a helye. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés