Meghamisíthatták az Európai Ügyészségbe jelölt portugál ügyész szakmai előéletét

2021. január 5. 14:17
Portugáliában egyre nagyobb a botrány a szocialista kormány által az Európai Ügyészségbe jelölt José Guerra miatt. A jelölt szakmai tapasztalatát a portugál igazságügyi minisztérium megtévesztően prezentálta az Unió számára, ami sokak szerint szándékosan, politikai megfontolásból történt.

A január 1-jétől az EU Tanácsának soros elnökségét adó Portugáliában komoly belpolitikai vita alakult ki, miután a szocialista António Costa vezette kormány által az Európai Ügyészségbe delegált jelölt kinevezése körül botrány alakult ki. A konfliktus középpontjában Francisca Van Dunem igazságügyminiszter áll, aki a jobbközép ellenzék szerint az ügyészségi pozícióra jelölt José Guerra szakmai hatterét hamis fényben tüntette fel. 

A portugál sajtóban egy olyan levél látott napvilágot, amelyben a kormány részletes indoklást nyújt az Európai Tanács számára Guerra jelölésével kapcsolatban. A levél azonban több komoly pontatlanságot is tartalmaz.

A jelölt a hivatalos kommunikáció szerint főügyészhelyettesi pozíciót töltött be, miközben eddig ügyészként tevékenykedett.

A levél továbbá a lisszaboni bűnügyi nyomozóügynökséget – melyet Guerra vezetett – az ország legnagyobb gazdasági és pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó szervezeteként aposztrofálja, miközben ezt a feladatkört a központi bűnügyi nyomozóügynökség látja el. 

Az igazságügyi minisztérium vezetője szerint kommunikációs hiba vezetett a botrány kirobbanásához. A portugál és az uniós fél közötti párbeszéd során a beosztott tisztviselők félreértették és eltúlozták Guerra szakami múltját, ez vezetett a hibás tartalommal kiküldött levélhez. A miniszter ugyanakkor kiállt a jelölt mellett, mondván, hogy Guerra uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések felderítése terén szerteágazó szakami tapasztalattal rendelkezik. 

A kinevezés körüli vita tavaly nyárra vezethető vissza, a legesélyesebb és a külső szakértők által is támogatott jelölt ugyanis Ana Carla Almeida volt, azonban a portugál kormány ragaszkodott José Guerra személyéhez.

Tavaly októberben a jelölttel szemben, közös levélben foglalt állást több európai jogász is,

akik szerint a portugál, belga és bolgár jelölt esetében nem vették figyelembe a független szakértők ajánlását, ez pedig rossz fényt vet az egész Európai Ügyészség működésére. 

Portugáliában az elmúlt évben nem ez volt az egyetlen politikai botrány, ami megingatta a baloldali kormányt. Eduardo Cabrita belügyminisztert többször is lemondásra szólították fel a bevándorlási tisztviselők által a lisszaboni repülőtéren őrizetbe vett ukrán férfi tavalyi meggyilkolása miatt. Pedro Nuno Santos infrastruktúráért felelős miniszter széke is megingott, miután nyilvános vitába keveredett a miniszterelnökkel a portugál légitársaság (TAP) pénzügyi támogatását illetően. A mostani botrány tehát jól illeszkedik a portugál belpolitikai konfliktusok sorozatába, azonban a mostani a soros elnökség miatt nagyobb visszhangot kaphat, ami az egész kormány helyzetét instabillá teheti. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés