Elhibázott beszerzési stratégia miatt akadozik a koronavírus elleni vakcinák beadása az Unióban

2021. január 13. 11:56
Az Európai Bizottság, és élén Ursula von der Leyen össztűz alá került a koronavírus elleni vakcinák lassú beszerzése miatt. A BioNTech gyógyszergyártó vezetője szerint az Unió rossz beszerzési stratégiát követett, emiatt globális összehasonlításban sereghajtóvá vált átoltottság terén.

Az Európai Unióban érdekes patthelyzet alakult ki, hiszen az elmúlt fél év során a Bizottság sorra jelentette be a megállapodásokat különböző gyógyszercégekkel. Többszáz millió dózis oltóanyag érkezik Európába a BioNTech-Pfizer, valamint a AstraZeneca jóvoltából, és múlt pénteken az Unió újabb 300 millió dózist rendelt a BioNTech-Pfizer által fejlesztett oltóanyagból. Ursula von der Leyen az európai oltási stratégia kidolgozásakor végig azt hangoztatta, hogy az Európai Unió 27 tagállamának együttes erővel kell szembenézniük a vírussal, a sikerkommunikációt azonban több tényező is árnyalja. 

Az Európai Unió globális összehasonlításban komoly lemaradásban van.

Január 11-ig a 448 milliós EU-ban 2,96 millió dózist adtak be, míg a 338 milliós Egyesült Államokban 9,33 milliót, a 66 millió lakosú Egyesült Királyságban 2,84 milliót, és Izrael 8,8 millió polgárára 1,93 millió dózis jutott. Ez az jelenti, hogy ezer lakosra vetítve az Európai Unió áll a legrosszabbul. Európa tehát komoly lemaradással küzd, pedig a járvány elleni hatékony védekezés egyik fő csapásiránya a vakcinák mihamarabbi beadása lenne.

Tagállami szinten is érezhető, hogy a lemaradás jelentős. Olaszországban 1,21, Spanyolországban 0,87, Németországban 0,82, Franciaországban 0,21 dózis jutott eddig minden ezer lakosra, míg ugyanez a mutató Izraelben 21,68, az Egyesült Királyságban 4,19, az Egyesült Államokban pedig 2,72. Ugyanakkor fontos megjegyzi, hogy

az Európai Bizottság vezetője többször is megerősítette, hogy az Európai Unió tagállamai nem köthetnek külön megállapodásokat a gyártókkal,

vagyis az akadozó ellátás miatti felelősség elsősorban az Európai Bizottságot terheli. 

A lassú ellátás miatt több országban felerősödtek a kritikus hangok, köztük olyan tagállamokban is, ahol az Unió felé megfogalmazott kritikák nem számítanak mindennaposnak.  Németország egy 30 millió dózist érintő külön megállapodást kötött a Pfizer-BioNTech gyártóval, emiatt az Európai Bizottság első embere ismét figyelmeztette a tagállamokat, hogy az uniós beszerzési csatorna megkerülésére nincs lehetőség. Írország egyik legnagyobb politikai tömörülése, a történelme során végig konzekvensen EU-párti Fianna Fàil is éles kritikával illette a Bizottság vezetését. Billy Kelleher, a párt EP-képviselője szerint a járvány elleni küzdelemben az Unió globális szinten is sereghajtóvá vált, pedig tavaly ősszel a Bizottság alig győzte a sikeres felvásárlásokat az uniós polgárok felé kommunikálni. 

A sikertelenség hátterében az átgondolatlan uniós oltási és beszerzési stratégia áll.

Tavaly decemberben az Unió a Pfizer és BioNTech vállalatokkal 300 millió oltóanyagot kötött le, azonban a cégek nem tudták tartani az év végéig 12,5 millió dózis leszállítására tett ígéretet. A BioNTech vezetője, Uğur Şahin szerint az EU rossz stratégiát követett, mivel az uniós vezetők azzal számoltak, hogy a különböző vakcinák megközelítőleg azonos időben kerülnek piacra, így a megrendeléseket nem koncentráltan, hanem ütemezve indították meg. A másik problémát az Európai Gyógyszerügynökség lassú döntése jelentette, hiszen a Moderna hatóanyagát csak egy héttel ezelőtt engedélyezték. 

A globális szinten élmezőnyben helyet foglaló állomok ugyanakkor már a Moderna, vagy az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett oltást is engedélyezték a Pfizer-BioNTech mellett, ami a jelek szerint elősegítette a vakcinák gyorsabb beszerzését, illetve a lakosság hatékonyabb ellátását. Az EU tagállamai csak úgy tudnak megküzdeni a vírussal, ha az Unió a következő időszakban fel tudja gyorsítani a beszerzést, ehhez azonban előbb szembe kell nézni a ténnyel, hogy az eddigi beszerzési stratégia hibás elgondolásra épült.  

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is azért kétoldalú dolog. Gondoljuk meg, ha Hollandia és Bulgária szabad piacon versenyez egy nagy adag vakcináért, akkor ki tud többet fizetni érte? Izrael állítólag dupla annyit fizetett a Pfizerért, mint az Unió, ráadásul hamarabb is rendelt, meg is kapta/kapja. Trump meg nagy pénzt tett ( 500 millió dollárt csak a Pfizerbe) és sokat a Modernába. A peche az, hogy csak decemberre lettek kész, ennyin múlhat az, hogy valakiből Elnök lesz-e vagy sem. Az eltolás inkább abban van, hogy nagyon bíztak a Sanofiban és a Johnsonban, amelyek lemaradtak és kevésbé a Pfizerben, ami viszont nyert.

Az a röhej, hogy szerintem nincs késés, mert a Pfizerrel csak ősszel véglegesítették az üzletet, ugyanis nagyon bíztak a francia Sanofiban, ami ledöglött, most egy másik franciáról lehet hallani meg a CuroVacról, amibe beszáll a Bayer.

,,2000-nél több embert a szakemberek szerint nem bírna lélegeztetőgépeken tartani az egészségügy. ,,

Ez igaz. De! Ez nem jelenti, hogy biztosan nincs szükség a 16 ezer lélegezhető gépre.
A Gyurcsány kormány a 26 ezer egészségügyi dolgozó leépítéssel lefejezte az egészségügyet. Ehhez még hozzájárúlt, hogy a fejlesztések, a kórházak felújítása, új korszerű kórházak létesítése elmaradt. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a bérezés sem volt megfelelő.
Mindezek után milyen egészségügyi reformról beszélünk a Gyurcsány kormány idejéről.
Most persze követelőznek és szeretnék a múltat végkép eltörölni. A 30-50 ötven éves lemaradást azonban 10 év alatt nem lehet helyrehozni. Főleg akkor ha ebben az időszakban volt egy világválság és világjárvány. Ez persze nem jelenti, hogy nem kell kísérletet tenni, de nem úgy ahogy ezt a Gyurcsány-kormány tette, vagy tenni akarná a DK színeiben.
Egyébként az általad felvetett témával kapcsolatban ajánlom mindenkinek a következő linken lévő riportot.
Szakorvos: a szűk keresztmetszet most nem a kórházi ágy és a lélegeztetőgép
https://infostart.hu/belfold/2..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés