Trump letiltása és a mögötte álló amerikai digitális hegemónia

2021. január 13. 16:30

Yang Sheng
Global Times
Az establishment elitje szerint a capitoliumi zavargások sokkal károsabb hatással voltak, mint a halálos végkimenetelű és megállíthatatlannak tűnő járvány.

„Az amerikai establishment és támogatói soha nem látott erőfeszítések mentén összefogtak közös ellenségeik, Donald Trump leköszönő elnök és pártolóival szemben. E harc középpontjában Trump közösségi médiában zajló „digitális kivégzése” áll, amire sokan az Egyesült Államok digitális hegemóniája, illetve ennek globális politikai vonzata miatt aggodalommal tekintenek. Kínai elemzők arra emlékeztetnek, hogy a Trump nevével fémjelzett mozgalom nem fog eltűnni, hanem tovább mélyíteni majd az ellentéteket az Egyesült Államokban. 

Az amerikai közösségi média óriásai nemcsak az elnököt célozzák, hanem azokat a fiókokat, felhasználókat is, akik kiállnak Trump mellett. A Twitter hétfőn arról tájékoztatott, hogy több mint 70 ezer fiókot törölt, ezek az elmúlt napokban a QAnon összeesküvés-elméletet népszerűsítették. A New York Times beszámolója szerint a vállalat Trump elnök kitiltása után tovább folytatta az erőszakos cselekedetekre buzdító tartalmak eltávolítását.

Kínai szakértők szerint egyrészt érthető, hogy az amerikai közösségi média óriásai törlik ezeket a fiókokat, mivel a szélsőségesség és az összeesküvés-elmeléket további erőszakhoz, konfliktushoz és megosztottsághoz vezetnek. Másrészt azonban ezen tiltásoknak nincs törvényi alapjuk, a vállalatok saját szabályozásaik szerint járnak el, ami rámutat arra, hogy a nyugati világban monopolhelyzetben lévő cégek egyre erősebbek, és hatalmunk bizonyos mértékig megkérdőjelezhetetlen. 

(…)

Lü Xiang, a pekingi Kínai Társadalomtudományi Akadémia tudományos munkatársa a Global Timesnak kedden úgy nyilatkozott, hogy Angela Merkel aggodalmának kifejezése olyan kiemelten fontos kérdést tükröz, amellyel az európai országok és a világ legtöbb állama most szembesül: vajon miként lehet kezelni az USA digitális hegemóniáját?

 A kibertérben nem tudja minden ország saját szuverenitását érvényesíteni. Kínai szakértők szerint Európa és a világ legtöbb országának lakói, illetve az amerikai közösségi médiumok között erős függőviszony alakult ki, ezen amerikai vállalatok által nyújtott szolgáltatások monopolhelyzetben vannak, és befolyásukat sok állam nem tudja hatékonyan ellenőrizni. 

(…)

Joe Biden megválasztott elnök megpróbálja egyesíteni az establishment mellett kiálló kongresszusi képviselőket és a mérsékelt republikánusokat. A republikánusok is törekedni szeretnének a szélsőségesség megszüntetésére, ezért el fognak távoldoni a radikális, Trumphoz hűséges emberektől, illetve az olyan szélsőséges csoportoktól is, mint a Proud Boys – teszi hozzá Lü. 

Az establishment támogatói megmutatták valós erejük annak érdekében, hogy Trump elnökségének utolsó hetében megsemmisítsék a volt elnök politikai befolyását. Korábban soha nem voltak olyan egységesek és határozottak, mint most, még akkor sem, amikor a Trump-adminisztráció hibás járványkezelése és félretájékoztatása több mint 370 ezer amerikai ember életét követelte. Az establishment elitje szerint a capitoliumi zavargások sokkal károsabb hatással voltak, mint a halálos végkimenetelű és megállíthatatlannak tűnő járvány – teszi hozzá Shen Yi, a kínai Fudani Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Közpolitika Iskolájának professzora.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés