Polgári önvédő csoportok alakulnak Párizsban a bűnözés visszaszorítása érdekében

2021. január 18. 17:05
Párizsban egyre többen unják a hatóságok tehetetlenségét, illetve elégtelen fellépését a város egyes részeit terrorizáló bűnözői csoportok ellen. Emiatt sorban alakulnak a polgári önvédelmi csoportok, melyek önerőből kívánnak fellépni a bűnözése ellen, a párizsi hatóságok azonban nem nézik ezt jó szemmel.

A Le Parisien napilap tudósítása szerint Párizs 17. kerületében néhány negyven, ötven év körüli önkormányzati lakásokban lakó családapa megelégelte a meglehetősen szokatlan, de növekvő apróbb bűncselekmények számát, és önvédelmi csoportosulássá szervezte magát. Céljuk, hogy a környéken garázdálkodó tolvajokat megfigyeljék, és a bűncselekményekről értesítések az állami hatóságok, a helyi rendőrség és az igazságszolgáltatás illetékeseit. Már számos esetben segítették a 17. kerületi rendőrfőkapitányság rendőri egységét betörés vagy lopás esetében.

A csoport ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy önerőből „intézkedjenek”. Az egyik helybéli szerint bár fegyverük nincs, de ha megunják a hatóságok tétlenségét, akkor akár erőszakot is bevetnének a garázdálkodók ellen. A csoport ugyanis igazságot szeretne tenni, és bár elégedettek a rendőrség munkájával, de azt állítják, hogy bizonyos bírósági ítéletek bátorítják az elkövetőket. Azt kifogásolják, hogy a bűnözők nem felnek bíróság előtt, a 24 órás rendőrségi őrizet után egyszerűen szabadon engedik őket. 

Atanase Périfan, a 17. kerület jobboldali republikánus párti (LR) képviselője üdvözli az állampolgárok önszerveződő képességeit, ugyanakkor felszólított mindenkit a helyzet kordában tartására. Meglátása szerint az igazságszolgáltatás alkalmazza a törvényt, de amikor 16 éven aluli kiskorúakról van szó, ez nem túl hatékony, ezt elégelték meg a helyiek. Hozzátétté továbbá, pozitívvá kell alakítanunk ezt a mozgalmat, a csoport tagjai fontos kapcsolatokat alakítanak ki a környéken, melyek értékesek, főleg ebben a gondterhelt időszakban.  

Eric Zemmour jobboldali író a francia CNews műsorában arról beszélt, hogy az állam pénzbírsággal sújtja a kijárási tilalmat megszegőket és a maszkot nem viselőket, azonban gyenge ahhoz, hogy megvédje állampolgárait a tolvajoktól, erőszakoskodóktól. Az író hangsúlyozta, hogy az önvédelmi csoportok alakulását nem szabad kritizálni, hanem arra kell keresni a választ, hogy vajon miért is van egyre égetőbb szükség ilyen kezdeményezésekre Franciaországban. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés