Kúria: a Fővárosi Önkormányzat egyelőre nem politizálhat ingyenesen az utcákon

2021. január 27. 18:26
A Kúria jegelte azt a szabályt, miszerint az ingyenes orgánumok csak akkor jelenhetnek meg Budapest utcáin, ha azok négy oldalon keresztül a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs anyagait tartalmazzák.

Azonnali jogvédelmi intézkedést hozott a mai napon a Kúria, amelynek értelmében egy 2020 októbere óta hatályos fővárosi önkormányzati rendeleti szabály nem alkalmazható egészen a Kúria érdemi határozatának meghozataláig.

A Fővárosi Közgyűlés ugyanis még tavaly októberben rendelte el, hogy „ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve az ahhoz használt eszközök közterületen való elhelyezéséhez akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha az érintett sajtótermék kiadója a közterület-használati hozzájárulást tartalmazó hatósági szerződésben vállalja, hogy a sajtótermék egyes lapszámaiban legalább négy teljes oldal terjedelemben Budapest Főváros Önkormányzata és annak (…) intézményei számára olyan, tartalmában és formájában kizárólag általuk meghatározott tájékoztatás közzétételét biztosítja ellenszolgáltatás nélkül (…)".

Röviden arról van szó, hogy

a Fővárosi Közgyűlés az ingyenes szórókiadványok terjesztését attól tette függővé, hogy a lapban négy teljes oldalon keresztül a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Fővárosi Önkormányzat saját kommunikációs anyagai legyenek ingyenesen közzétéve.

A Kúria végzése teljes terjedelmében még nem elérhető, ugyanakkor a rövid sajtóközleményből arra lehet következtetni, hogy a Kúria döntését azért hozta meg, mert az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelésének elmaradása súlyosabb hátrányt okozott volna, mint az alkalmazási tilalom elrendelése.

A végzés a Magyar Közlönyben teljes terjedelmében is megjelenik.

Forrás: MTI Fotószerkesztőség

Dobozi Gergely

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karigeri komp akart lenni, de nem komplett.

Azon gondolkodom, hogy nem-e kínos még a libsiknek is ez a pojáca ahhoz, hogy 2024-én valaki mást indítsanak helyette? Ugye 2019-ben is szerintem csak 1-2 hónapon múlott, hogy nem Kálmán Olga lett az előválasztás győztese. Feriék megvárták az EP választás eredményét, amin aztán elég jól szerepeltek, gyakorlatilag másodikok lettek, és innentől ők akartak diktálni. Csak már nem maradt elég idő reklámozni az új favoritot.

Hallgatsz te pl MR1-et? Mert én igen. Úgy a fideszé az, mint hogy én Gyurcsányra szavazok.
Le lehet szállni a hülyeség vonatról. Ez éppen olyan, mint a bíróságok. Az érdekeitek megfelően vagy függetlenségét dicséritek, vagy az elfogultságát szidjátok.

Szerintem ez baromira kínos az ellenzéknek is. Nem véletlen, hogy azóta is nagyokat kussolnak a témát illetően.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés