Kúria: Arányos lépés volt intézkedni a Fővárosi Önkormányzat hírlap-ügyében 

2021. január 28. 9:55
A Kúria érvelése szerint az azonnali jogvédelem keretében arányos lépés volt felfüggeszteni a Fővárosi Önkormányzat alkufeltételeit az ingyenes szórólapok utcai terjesztésére.  

Dobozi Gergely írása.

Közzétette a Magyar Közlönyben a Kúria azon december 27-ei végzését, amelyben azonnali jogvédelmi intézkedés gyanánt jegelte azt a szabályt, miszerint az ingyenes orgánumok csak akkor jelenhetnek meg Budapest utcáin, ha azok négy oldalon keresztül a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs anyagait tartalmazzák. 

A végzés indokolása szerint az indítványozó 2021. január 19-én kelt, és a Kúriára január 20-án beérkezett indítványában kérte megsemmisíteni a szóban forgó fővárosi önkormányzati rendeleti intézkedést. 

Az indítványozó szerint ugyanis az három okból jogellenes: egyrészt, ilyen tartalmú szabály megalkotására a Fővárosi Önkormányzatot semmilyen törvény nem hatalmazza fel. Másrészt, ellentétes a médiatörvény egyes rendelkezéseivel, harmadrészt pedig egy helyen megsérti a jogalkotásról szóló törvényt is. 

Az indítványozó a megsemmisítés mellett kérte a Kúriától a vitatott önkormányzati rendeleti intézkedés ideiglenes alkalmazási tilalmának elrendelését is.  

Ez történt most.  

Az indítványozó kérelmét azzal indokolta, hogy a Fővárosi Önkormányzat ingyenes szórólapok utcai terjesztésére vonatkozó alkufeltételei „közvetlenül és hátrányosan, alkotmányos jogaikat sértve érinti a (…) közterületeken ingyenesen sajtóterméket terjeszteni kívánó jogalanyokat, akik ezáltal helyrehozhatatlan károkat kényszerülnek elszenvedni.” 

Ezen felül az indítványozó indokai között szerepelt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében „a lakosság több forrásból, így a közterületeken ingyenesen osztott sajtóterméken keresztül is értesül”.  

Következésképpen – érvel az indítványozó – ha az ingyenes kiadványokban négy oldalon keresztül a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs anyaga szerepel, azzal sérül a minél szélesebb körben való tájékoztatás követelménye, s ezáltal veszélybe kerül az emberi élet és az egészség is.  

Ahhoz, hogy a Kúria helyt adjon egy olyan kérelemnek, mint amilyen a most szóban forgó is, a bíróságnak mérlegelnie kell, hogy a kérelemben részletesen megjelölték-e a kérelem alapjául szolgáló indokokat, kellően valószínűsítették-e a kérelmet megalapozó tényeket, s hogy ezen indokokat okiratokkal is alátámasztották-e. 

A Kúria úgy találta, hogy igen. Pontosabban

úgy mérlegelt, hogy „az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelése súlyosabb hátrányt okozna, mint az alkalmazási tilalomra irányuló kérelem elutasítása”. 

A Kúria döntését végzéssel hozta, amely nem összekeverendő az ügy érdemében hozott, azt lezáró ügydöntő határozattal – arra még várni kell. Mindenesetre a Kúria mostani intézkedése ellen nincs helye fellebbezésnek (nem lenne ugyanis hova fellebbezni). 

A Fővárosi Közgyűlés még tavaly októberben rendelte el, hogy „ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve az ahhoz használt eszközök közterületen való elhelyezéséhez akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha az érintett sajtótermék kiadója a közterület-használati hozzájárulást tartalmazó hatósági szerződésben vállalja, hogy a sajtótermék egyes lapszámaiban legalább négy teljes oldal terjedelemben Budapest Főváros Önkormányzata és annak (…) intézményei számára olyan, tartalmában és formájában kizárólag általuk meghatározott tájékoztatás közzétételét biztosítja ellenszolgáltatás nélkül (…)". 

Mindez egyszerűbb megfogalmazásban nagyjából annyit jelent, hogy a Fővárosi Közgyűlés az ingyenes szórókiadványok terjesztését attól tette függővé, hogy a lapban négy teljes oldalon keresztül a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Fővárosi Önkormányzat saját kommunikációs anyagai legyenek ingyenesen közzétéve.

Fotó: MTI / Földi Imre

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demokráciában, a jogállami pártiaknál ez így szokás: elmondom, ti meg leírjátok, Liberál Karácsony-módra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés