Egyre több a szélsőbaloldalhoz köthető erőszakos cselekmény Németországban

2021. február 1. 15:56
Jelentősen nőtt a szélsőbaloldalhoz kötődő bűnelkövetések száma Németországban. A gyújtogatásokért és felelős elkövetőkre egyre inkább jellemző, hogy kisebb csoportokba szerveződve, a célpontokat privátszférájukban támadva csapnak le.

Tavaly óta drasztikusan megnőtt a szélsőbaloldalhoz kötődő erőszakos cselekmények száma Németországban – számol be a Junge Freiheit a német szövetségi kormány belügyminisztériuma által közölt adatokra hivatkozva. 

A belügyminisztérium a szabaddemokrata Linda Teuteberg (FDP) adatkérése alapján közölt információkat az erőszakos tendenciákra vonatkozóan. Az eredményekből kitűnik, hogy a tavalyi évben a hatóságok 1.359, a szélsőbaloldalhoz kötődő erőszakos esetet regisztráltak, ami 29 százalékkal haladja meg a 2019-es adatokat. 

Az erőszakkal nem járó, de a szélsőbaloldalhoz kötődő bűncselekmények száma még nagyobb: a belügyminisztérium 9.973 bűncselekményről beszélünk, amely szintén magasabb esetszámot jelent a tavalyihoz képest (9.849).

Nemcsak a jobboldali szélsőségek és az iszlamizmus terjedése aggasztó, hanem a baloldali extrémizmus tendenciózus térnyerése is. A szélsőségesség egyik formája sem tekinthető etikai szempontból felsőbbrendűnek.”

- nyilatkozta Teuteberg a Die Weltnek.

A Welt cikkéből ezen felül kiderül az is, hogy a szélsőbaloldali közösségekre korábban a tömeges fegyverkezés volt jellemző, mára azonban a kiscsoportos merényletek váltak „divatossá” köreikben. Hasonló tendenciózus változások köszöntöttek be a célpontok megválasztása terén is: ma az áldozatokat már egyre tudatosabban választják meg, kifejezetten azok privátszféráját támadva.

Amint arról a Tagesspiegel is beszámol, csak 2020-ban 36, a szélsőbalhoz köthető erőszakos cselekményt követtek el egy német tartományban, Szászországban. Az év utolsó merénylete épp 2020 szilveszterén történt, amikor az elkövetők Lipcsében hét katonai (Bundeswehr) terepjárót robbantottak fel. Lipcse egyébként is centruma a szándékos gyújtogatásoknak: a 36 szászországi esetből 28-at követtek el a nagyvárosban. 

Alsó-Szászországban január közepén például tíz, a migrációs hivatal területén parkoló járművet gyújtottak lángra elkövetők. A kár nagyjából félmillió euró. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a környéken további, gyújtogatásra alkalmas, de fel nem használt anyagot is találtak.

Az elkövetésért felelősséget vállaló szélsőbaloldali szervezet szerint a támadásra az ország „gyilkos deportációs rendszere” miatt került sor. „Szolidaritást vállalunk az Európába, Németországba érkező menekültekkel” – áll az Indymedia nevű portálon közzétett közleményükben.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Az összeállítást készítette: Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés