​​​​​​​Svájci lap méltatja kormány intézkedését az ingyenes parkolásra vonatkozóan

2021. február 1. 14:44
Hatékony és példás védekezési stratégiának tartja a svájci Weltwoche szerzője a magyar kormányzat által bevezetett ingyenes parkolást, s ugyanezt ajánlja baloldali-zöldpárti vezetők figyelmébe is.

Kurt W. Zimmermann svájci újságíró a svájci Die Weltwoche hetilapban január végén közzétett véleménycikkében méltatja a magyar kormány által elrendelt, ingyenes parkolásról szóló intézkedést. 

Úgy véli, hogy az ingyenes parkolás tehermentesítette Magyarország – és legfőképp Budapest – tömegközlekedését, ezzel minimalizálva a koronavírus terjedésének kockázatát a járműveken. 

Bírálja Karácsony Gergely hozzáállását is: Zimmermann szerint a budapesti baloldali városvezetésnek be kell látnia, hogy a magyar kormány igen is jó döntést hozott a parkolás ingyenessé tételével. 

Orbán Viktor egyszerre ösztönzi a magánközlekedést, miközben a közösségi járműveken való utazástól való tartózkodásra figyelmeztet – a Zöldek legnagyobb bosszúságára. Tudniuk kell ugyanis, hogy Berlinhez, Zürichhez és Londonhoz hasonlóan Budapestet is a baloldali-zöldek vezetik. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely Orbán ingyenes parkolásról szóló döntését »olcsó populizmusnak« nevezte, s kezdettől fogva ellenezte azt. A Zöldek azonban már látni kezdik a döntés pozitívumait is” – írja Zimmermann, hozzátéve, hogy a kormány a tömegközlekedést sikeresen tehermentesítette, egyre kevésbé zsúfoltak a buszok, a metrók és a villamosok. 

Ezzel kisebb a kockázata annak, hogy a tömegközlekedési eszközökön valaki elkapja a vírust, emiatt az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat a tömegközlekedési eszközökön, mint előtte.

A szerző itt hívja fel a figyelmet arra, hogy hogy

habár Svájc kisebb ország és kevesebb lakossal rendelkezik, mint Magyarország, mégis több koronavírusos megbetegedést regisztráltak. 

Csakhogy, ahogy azt Zimmermann is írja, „a közösségi közlekedés ügye tabunak számít. A politikusok láthatóan védeni kívánják »szent tehenüket« attól, hogy nyilvánvalóvá váljon: a koronavírus igenis terjedhet a tömegközlekedési eszközökön. Ez pedig a rossz színben feltüntetett magánközlekedési formák malmára hajtaná a vizet” - indokolja Zimmermann.

Felveti, hogy érdekes lenne megvizsgálni, vajon ennek köze van-e az ingyenes parkolás bevezetéséhez. Zimmermann szerint a zürichi baloldali, autóellenes kormánynak is el kellene gondolkodnia egy hasonló rendelet meghozatalán, feltéve a kérdést a lakosság számára: „Önök mit csökkentenének inkább: a parkolójegyek árát, vagy a koronavírusos megbetegedések számát?” 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés