Az amerikaiak törvénytiszteletét is megfertőzte a vírus?

2021. február 5. 16:19

Tyler Cowen
Bloomberg
Úgy tűnik, sok amerikai már észre sem veszi, hogy a törvény, ahogy másokra is, úgy rájuk is vonatkozik.

„Az amerikaiak többsége autóvezetés közben találkozik leginkább a hatóságok munkájával, így a törvényekkel is. Ha valaki túl gyorsan vezet, vagy át megy a piroson, akkor pénzbírságot, vagy bűntetőpontot kap. 

Természetesen nem minden gépjárműellenőrzés tekinthető a napi rutin részének, különbség van az indokolatlan forgalomakadályozás, illetve az előre megfontolt törvénysértés között. A polgári engedetlenség korában az amerikaiak polgárjogokért, vagy éppen a vietnami háború ellen tiltakoztak. Néha szándékosan szegték meg a törvényt, de minden lépésnek kifinomult értelme volt. Ha a cél a letartóztatás volt, akkor tudták jól, miként lehet azt úgy véghez vinni, hogy ne kerüljenek több évre rács mögé. A viselkedés és a letartóztatás is útmutatóval rendelkezett, sok letartóztatás pedig önmagéban egy kitűzött cél volt. 

Martin Luther King nem lepődött meg, amikor birminghami börtönben találta magát, ahol később megírta híres levelét. A mozgalomban a letartóztatás státusszimbólum volt, és egy tag többszörös letartóztatása azt jelezte, sikerült felmérnie azon határvonalakat, melyek később elősegítették boldogulását a világában, és felkészítették egy újabb letartóztatásra. 

Noha az amerikaiak minden eddiginél több információhoz férnek hozzá, sokan nem veszik figyelembe a korábbi tanulságokat. A január 6-án fellépő radikálisok YouTube klipjei, Facebook posztjai és médiaszereplései az arcátlanság jelképei. Okostelefonjaik révén könnyen lekövethetők voltak. (Vajon hányan kapcsoltak repülőgépes üzemmódba, mielőtt beléptek a Capitoliumba?)

(…)

Úgy tűnik, itt nincs semmilyen stratégia. 2020 júniusában Donald Trump volt elnök rendelet adott ki, mely értelmében a szövetségi épületeket megrongáló személyeket a szövetségi törvény által megengedett legsúlyosabb mértékben, tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Habár a január 6-i események egyes mozzanatait előre eltervezték – például a csőbombák elhelyezését –, a fejlemények többsége alapján úgy tűnhet, mintha pár részeg vagy huligán keze lenne az ügyben. Egyetlen Alekszej Navalnijhoz hasonló amerikai ember sem lépett előre, hogy felelősséget vállaljon a tüntetésért és politikai mártírra váljon.

Aztán itt van a GameStop-ügy. Sok kereskedő a Robinhood platformon keresztül koordinált módon próbálta befolyásolni a részvények árát. Cselekedetük jól illeszkedik a piaci manipuláció jogi meghatározásába, de úgy tűnik, hogy ezt a kifejezést sokan nem igazán értik. 

(…)

Miért van sok amerikainak szokatlan kapcsolata a törvényekkel? Vajon a pandémia okozta elszigeteltség fogékonyabbá tette az embereket a csoportos akciókra, és emiatt kevésbé tisztelik az autoritást? Vagy esetleg a mindennapi online interakcióik olyan gyakorivá és intenzívvé váltak, hogy sok ember érzelmeit valamilyen új elv vezérli, és a törvény már egy feledésbe merült fogalom? Vagy elképzelhető, hogy a közelmúlt vezetői rossz példát mutattak a törvények tiszteletben tartása terén?

(…)

Ha az Egyesült Államokban az élet valaha is visszatér a normális kerékvágásába, szembe kell néznünk ezzel a problémával. Itt már nemcsak a törvény megsértéséről van szó. Úgy tűnik, sok amerikai már észre sem veszi, hogy a törvény, ahogy másokra is, úgy rájuk is vonatkozik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés