A "Big Tech" és a politika: az önjelölt ötödik hatalmi ág

2021. február 9. 13:54

Rodrigo Ballester
Az a kérdés, hogy demokráciánkat megőrizve megyünk-e tovább, vagy inkább pár kattintásért készek vagyunk eladni jogainkat a „megvilágosodott” big tech cégek érdekcsoportjának?

"Most pedig képzelje el egy pillanatra, hogy minden alapvető közüzemi szolgáltatást (villamosenergia, közlekedés, vízellátás, egészségügy) biztosító vállalat maga dönti el, ki kaphatja meg a szolgáltatást és ki nem. Teszi mindezt politikai alapon, saját elhatározásból, és nem egy állami szerv felkérésére, vagy éppen bírói felhatalmazás birtokában. Képzelje el, hogy ezek a vállalatok nem csak az egyszerű állampolgároktól tagadják meg a szolgáltatásokat, hanem az ország legmagasabb rangú választott vezetőjétől is. El tudja képzelni az Elysée-palotát vagy a Berlaymont épületet áramellátás nélkül?

A TAGAFA cégek (Twitter, Amazon, Apple, Google és Facebook, elnézést a fülsértő rövidítésért) röviden ezt tették. Felháborító Trump elnök magatartása, amikor egy groteszk tömeget arra biztat, hogy vonuljon a Capitoliumhoz. Pont. Mégis túl könnyű lenne itt megállni, és figyelmen kívül hagyni a TAGAFA cégek összehangolt fellépésének súlyát, amikor felfüggesztették a Trumpnak illetve több ezer követőjének nyújtott szolgáltatásukat. Ebben rejlik a legnagyobb veszély a demokráciára.

(...)

Az Európai Bizottság már kiszabott néhány hétszámjegyű bírságot (ami nekik csak szúnyogcsípés a pénzügyi erejüket tekintve) anélkül, hogy megoldott volna bármilyen strukturális problémát az európai piacon. De most úgy tűnik, elérkezett egy digitális Sherman-törvény ideje.

A Bizottság éppen most tette az asztalra rég várt digitális piaci stratégiáját (a meghatározó szereplőkre vonatkozó külön szabályokkal), az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pedig 2020 decemberében beperelte a Facebookot illegális monopolizálás miatt.

Ha a TAGAFA cégek által nyújtott szolgáltatásokat „alapvető eszközöknek” tekintjük, akkor örvendetes lenne, ha az állam ökle végre az asztalra csapna. Az Apple Store-okra ugyanazok vonatkoznának, mint a vasútra vagy az elektromos hálózatra? Összehasonlítható-e az ivóvízhez való hozzáférés a Google-hoz való hozzáféréssel? A digitális korszakban valószínűleg igen, és következésképpen a korábbi magánvállalkozás részben közszolgáltatóvá válik, és ennek megfelelően is kell szabályozni. Nincs ebben semmi új. A szabályozott kapitalizmus története tele van sikeres vállalkozásokkal, amelyek domináns helyzete fenyegetéssé vált és le kellett őket szerelni.

(...)

A piac szisztematikus fenyegetése egy dolog, de ha már a demokrácia közvetlen fenyegetéséről van szó, akkor ez sokkal súlyosabb.

És lehet, hogy már itt tartunk: a világhálón a mikrofon lekapcsolása sokkal több, mint a használati feltételek megsértése, ez a lehető legnagyobb mértékű magáncenzúrával egyenértékű.

(...)

Amikor a TAGAFA cégek egyoldalúan átlépik az állami hatóságok alapvető előjogait, a demokráciák megremegnek. Amikor ráadásul mindezt összevissza, esetlenül, politikai szándékoktól vezérelve, nyíltan kettős mércét használva teszik, a demokráciáknak jó okuk van arra, hogy megnyomják a vészjelző gombot és megvédjék magukat.

(...)

Azokban a napokban, amikor Trumpnak nem volt Twitter-fiókja, Venezuela, Nicaragua, Kuba, Katar és Szaúd-Arábia elnökének volt.

(...)

Trump több ezer követőjének fiókját törölték, míg a Muszlim Testvériségé továbbra is aktív maradt. Ami azt illeti, a Twitter csak 2019-ben függesztette fel valóban a Hezbollahot és a Hamaszt, miután a Képviselőház tagjai rámutattak, hogy ezek a szervezetek továbbra is aktívak maradtak a platformon, annak ellenére, hogy mindketten szerepelnek az amerikai Külügyminisztérium terrorszervezeteket nyilvántartó listáján.

A nagy platformok terrorizmusról vezetett nyilvántartása Európában sem jobb. 

(...)

A Bizottság 2018-ban sebességet váltott, és egy jogszabályra tett javaslatot. Döntését azzal indokolta, hogy „egyes esetekben az internetes platformok nem tettek önkéntes erőfeszítéseket, vagy nem hoztak kellően határozott intézkedéseket az online terrorista tartalomhoz való hozzáférés korlátozása érdekében”. Az állampolgárok joggal várhatnák el, hogy a terrorista tartalmakat ugyanolyan buzgalommal kezelik, mint Trump bujtogató üzeneteit, de ez nem mindig van így. Az ellentétes politikai nézetekkel olykor kedvezőtlenebbül bánnak, mint a hatóságok által jelzett illegális tartalmakkal.

(...)

Az algoritmusok lehetnek politikailag korrektek és woke-ok, alkotóik szándékának megfelelően. Annyira, amennyire ez utóbbiak maguk is azok.

Ez a súlyos átpolitizáltság nem deviancia és nem is torzulás, hanem a Szilícium-völgy DNS-ébe van írva. Ezt a helyet a messianizmus formálta és egyetlen korlátja az elérhető legkorszerűbb technológia. 

(...)

A TAGAFA cégek erős befolyása valójában messze túlmutat a piacon és a politikán; az emberek gondolkodására van hatással.

(...)

Minél több a kattintás, annál nagyobb a haszon; minél jobban elérhető az elme, annál jobban szárnyalnak a részvények. Ez a függőség olyan erős, hogy a pedagógusok, a neurológusok (és maguk a TAGAFA cégek, vagy legalábbis a vállalatok társadalmi felelősségvállalási osztályai) a súlyos kábítószer-függőséggel állítják egy vonalba. Emberek százmilliói (nemcsak tinédzserek) képtelenek letenni a telefonjukat, „like”-okat várnak, közösségi megerősítést keresnek, kitárulkoznak, nézik, kényszeresen figyelik a bejegyzéseket, tweeteket és az üzeneteket.

(...)

Ennélfogva a TAGAFA cégek hatalma sokkal többet jelent az erőfölénnyel való visszaélésnél egy adott piacon. Rosszabb, mint az alapvető szabadságok és a jogállamiság elleni támadás. Olyan vállalatokról van szó, amelyek napi szinten hatnak az egyénekre, és képesek alternatív valóságot kialakítani minden felhasználó számára. Ez egy olyan Hegemón, amelyet öntelt bűvészinasok irányítanak, akiknek messianisztikus törekvése a világ újraindítása egy legalább annyira átgondolatlan, mint amennyire radikális tervnek megfelelően. Az arroganciától elvakultan primus inter pares-nek gondolják magukat, a többi négyet figyelmen kívül hagyó önjelölt ötödik hatalmi ágnak.

(...)"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés