A Brexit a skót függetlenséget gyakorlatilag megvalósítatlanná tette

2021. február 9. 13:54

Sean O'Grady
The Independent
A skót nemzeti szuverenitás visszaszerzésének nagy ára lesz, ugyanúgy, ahogy az Egyesült Királyság is nagy árat fizetett a Brexittel.

"Mindenki számára egyértelmű, miért fordul sok skót a függetlenség ideája felé. A skót nemzet határozottan elutasította a Brexitet: 2016-ban a skótok 62:38 arányban leszavazták a Brexitet, vagyis arányában sokkal több skót állt ki az uniós tagság mellett, mint ahány angol voks érkezett a kilépésre (53 százalék).

(…)

A Brexithez hasonlóan – kissé ironikus módon – a skótok többsége vissza szeretné szerezni a nemzeti szuverenitást, vissza szeretné venni az irányítást. A Brexit óta többen álltak ki a függetlenség mellett, mint tették azt 2014-ben: teljesen világos, hogy az alkotmányos preferenciák radikális változáson mentek keresztül a 2014-es függetlenségi népszavazás óta, amikor a szűk többség az egység mellett tette le a voksát. Azóta semmilyen jogi dokumentum nem rögzítette, hogy a 2014-es skót népszavazás egy nemzedéknyi időre eldöntötte a függetlenség kérdését. Az erre vonatkozóan tett kijelentések csak politikai szlogenek voltak, a politikai körülmények pedig folyamatosan változnak.  

(…)

Amennyiben a független Skócia az Európai Unió teljes jogú tagja kíván majd lenni, annak minden előnyével és globális vonzatával, akkor milyen határ húzódik majd a skót és a brit gazdaság között? Pontosabban, amennyiben a skót-angol szétválással újabb szárazföldi határ jön létre a Brit-szigeteken az Unió és az Egyesült Királyság között, akkor vajon az Unió milyen határpolitikát folytat majd? Olyan világ jön, ahol az angol turisták sonkásszendvicsét a határon elkobozzák? Megállnak majd a vonatok útlevél-ellenőrzés céljából, amikor belépnek Skóciába? És mindezt ki dönti el, Brüsszel vagy Edinburgh? Ha valaki Angliában született, de skót anyától, akkor uniós útlevél birtokosa is lehet majd? 

(…)

Kétségtelen, hogy Nicola Sturgeon elsőminiszternek mindenre kész terve lesz, de Skócia Egyesült Királyságtól való távozásának feltételeit nem lehet egyoldalúan vagy előre meghatározni. Ahogyan senki sem volt biztos a Brexit kifutásában, és mindenki számára más-más jelentéssel bírt a Brexit, úgy Skócia jövőbeni brit kapcsolatrendszerét is nehéz megjósolni. Valójában ugyanis ennek alakítása nemcsak a skót kormányon múlik. Sturgeon és a Skót Nemzeti Párt nem tud egy olyan röpiratot kiadni, melyben tételesen meghatározzák, hogy mi lesz pontosan, hiszen még ők sem tudják.  

2014 óta a „hard Brexit” kemény valósága a skót függetlenségről folytatott vita feltételeit is újraszabta, akkor még minden fél az uniós tagság jövőképével számolt. Politikai szempontból a brit kilépés és annak következményei minden skót számára vonzóbbá tették a függetlenség lehetőségét, bár még mindig jelentősnek mondható az egységpárti kisebbség tábora. Gazdaságilag azonban a határon átívelő kereskedelem és munka szinte áthidalhatatlan akadályokat jelent. Természetesen elképzelhető az a lehetőséget is, hogy Skócia a brit mellett az uniós egységes piac és vámunió tagja lesz. Ez az a fajta idealisztikus gondolkodásmód, ami a Brexit korai időszakában is visszaköszönt, de Észak-Írország a példa rá, hogy nem lehet egyszerre tortát sütni és enni. Az Európai Uniónak legalább annyi beleszólása lesz a határpolitikába, mint a független Skóciának. 

Skócia minden bizonnyal ismét nemzetállammá válhat, és Írországhoz hasonlóan az EU tagja is lehet, méghozzá a 28-dik. Azonban a skót nemzeti szuverenitás visszaszerzésének nagy ára lesz, ugyanúgy, ahogy az Egyesült Királyság is nagy árat fizetett a Brexittel. Elképzelhető, hogy a skót függetlenség gyakorlati megvalósításának akadályai felülmúlhatatlannak bizonyulnak. Ez a skót választók jelentős részét is meggyőzheti arról, hogy nincs értelme a viták felvállalásnak. 

(….)

Hosszú távon Skócia képes lesz saját döntéseket hozni, és olyan nemzetté válhat, amely békében van önmagával, és az Unió, a brit Nemzetközösség és feltehetően a NATO tagjaként alakíthatja jövőjét, ahogy ezt sokáig Nagy-Britannia is tette. Rövid és középtávon azonban a skótok szegényebbé, ugyanakkor boldogabbá válhatnak. Úgy, ahogy az angolok is." 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés