Ma kezdődik Trump alkotmányos felelősségre vonása a Szenátus előtt

2021. február 9. 11:00
A mai nappal kezdetét veszi Donald Trumppal szemben indított második impeachment-eljárás amelyről korántsem vehető biztosra, hogy lefolytatására a Szenátusnak van egyáltalán alkotmányos felhatalmazása. 

Ma, február 9-én veszi kezdetét a Donald Trump leköszön amerikai elnökkel szemben másodízben indított alkotmányos felelősségre vonási eljárást, vagyis az impeachment. Trumpnak a Szenátus előtt kell majd felelnie az idén január elején a washingtoni Capitoliumnál történt zavargások kapcsán betöltött szerepét illetően. Mint ismeretes, január 6-án Trump híveinek egy radikális csoportja – eleinte az elnök kommunikációs támogatását élvezve – megostromolta az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Öten haltak meg az erőszakban.

A The Guardian értesülései szerint az impeachment-eljárás nyitányaként a jelenlévők előtt a Capitoliumnál lezajlott eseményeket elevenítik fel. Ezzel bizonyos elemzők szerint a második impeachment sokkal átélhetőbb lesz majd a szenátorok számára, ugyanis legelső alkalommal e-mailek, dokumentumok és tanúvallomások szövevényes halmazán kellett úrrá lenniük ahhoz, hogy megállapítsák Donald Trump felelősségét. 

A korábbi amerikai elnök ellen indított első impeachment-eljárás vádja szerint Trump katonai támogatásért cserébe terhelő bizonyítékokat várt az ukrán elnöktől a jelenlegi elnökre, Joe Bidenre vonatkozóan. Az első impeachment Trump felmentésével végződött.

A mostani alkotmányos felelősségre vonási eljárás tehát abban az épületben zajlik le, amelyet Trump szélsőségesebb hívei január elején megrohamoztak.

Mégis,

Trump védekezése várhatóan arra épül majd, hogy a Szenátusnak eleve nincs hatásköre arra, hogy impeachment-eljárás keretében vádolja a korábbi elnököt,

hiszen Trump már nincs hivatalban – ilyen eljárást pedig csak hivatalban lévő elnök ellen lehet lefolytatni. Ehhez a véleményhez csatlakozik egyébként több mint 150 akadémiai szakértő, akik úgy vélik, hogy az alkotmány nyilvánvalóan tiltja a korábban hivatalt betöltő, de már „civilnek” számító politikusok alkotmányos felelősségre vonását.

A védekezés második vonala arra épül, hogy amennyiben a Szenátus hatásköre meg is állna, úgy Trump szavai és Twitteren közzétett bejegyzései az első alkotmánymódosítás szerinti szólásszabadság által védett vélemények, amelyek egyébként sem voltak alkalmasak arra, hogy a tüntetőket ilyen szintű erőszakra hívják fel. 

Ehhez képest a vádat a Képviselőház által delegált Jamie Raskin és csapata képviseli, akik egy

nyolcvanoldalas vádirattal készülnek a mostani eljárásra.

A vádak alátámasztására felhozandó bizonyítékok között – a védelem várakozásai szerint – Trump tweetjei és kommentjei sorakoznak. Így az elnök felelősségét Raskin csapata többek között a következő tweetekre alapozza.

Nagy tüntetés várható [Washington] D.C.-ben, január 6-án. Legyetek ott, ütős lesz!” („Big protest in D.C. on January 6th. Be there, will be wild!”);

Az elcsalt & ellopott választás” („Election Rigged & Stolen”);

Trump továbbá kijelentette, hogy „nem fogják átvenni a hatalmat a Fehér Ház felett. Most mondom nektek, hogy pokolian fogunk harcolni”, továbbá, arra hívta fel a tüntetőket, hogy „vonuljunk hát végig a Pennsylvania Avenue-n”, vagyis a Capitoliumhoz vezető sugárúton.

A tárgyalások várhatóan legalább egy héten keresztül zajlanak majd, a várakozások szerint azonban nincs arra vonatkozó politikai akarat, hogy a mostani meghallgatások az előző impeachment-eljáráshoz hasonlóan több mint 15 napon keresztül tartsanak. 

A mai tárgyalásnap négyórás vitával kezdődik, amelynek fókuszában annak alkotmányos lehetőségei lesznek, hogy miként lehet alkotmányosan felelősségre vonni egy korábbi elnököt úgy, hogy az már nincs hivatalban. Szerda déltől kezdődően várhatóan 16 órán keresztül lesz alkalma a feleknek, hogy előadják érveiket. 

Elemzők szerint Trump ezúttal kevesebb republikánus szenátor támogatására számíthat, mint tavaly; többüktől várható ugyanis, hogy saját politikai közösségéből „kiszavazva” végül Trump ellenében dönt majd.

Trump felelősségre vonásához azonban a demokrata politikusok mellett további 17 republikánus szenátor szavazatára lesz szükség,

s ha ez így történik, Trump többé nem tölthet be elnöki pozíciót. Trump egyébként így is történelmet ír: ő ugyanis az Amerikai Egyesült Államok történetében az első olyan elnök, akit kétszer is felelősségre vontak, noha ilyen eljárás Bill Clinton, Richard Nixon és Andrew Johnson ellen is indult. 

A mostani impeachment-eljárással kapcsolatban több prominens progresszív véleményvezér is nemtetszését fejezte ki. Kim Lane Scheppele például januárban fakadt ki a Verfassungsblogon közölt hosszas elemzőcikkében az eljárás ellen.

A második impeachment-eljárás valószínűleg hosszabb és összetettebb lesz, mivel a demokraták minden bizonnyal tanúkat hallgatnak majd ki, és egyéb bizonyítékokat igyekeznek a nyilvánosság elé tárni. (…) Ezúttal a demokraták folytatják le az eljárást, ugyanakkor a második vádemelés tárgyalása veszélyeket is rejt rájuk nézve. Trump még mindig nyerhet. Továbbá, Trump gyakorolhatja jogát arra vonatkozóan, hogy a tárgyalás alkalmával meghallgassák; ez azt jelenti, hogy őrült állításait újfent hangoztassa, felajzva ezzel szimpatizánsait, félelmet ültessen párttársai szívébe, és ismét megússza a büntetést. Minden platformok legfőbbikét megkaphatja, amelyen hangot adhat saját realitásértelmezésének, egyszersmind uralhatja a teljes médiapalettát is.” - fogalmazott az alkotmányjogász.

Scheppele amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a most következő időszak lenne Joe Biden amerikai elnök legproduktívabb időszaka – az első 100 napról beszélünk – s aa a teljes Szenátus esküdtszékként funkcionálva törvénykezik egy már hivatalban nem lévő elnökkel szemben, nem hajthatja végre azokat a meghallgatásokat, amelyek eredményeképpen az új elnök hivatalnokai a helyükre kerülhetnének. Mindemellett – mutat rá Scheppele – a Szenátus nem hozhat törvényeket sem.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés