Mit várhatunk Trump második impeachmentjétől?

2021. február 10. 14:05

Jonathan Bernstein
Továbbra is nagyon csekély az esélye a felelősségre vonásnak. 

"Tekintettel arra, hogy a keddi nappal a Donald Trump elleni második impeachment-eljárás is kezdetét vette, ideje rövid áttekintést adni arról, hogy mik lehetnek az egyes felek motivációi, s hogy milyen fejlemények várhatók ezek kapcsán a jövőben.

Először is, kifejezetten kicsi a valószínűsége annak, hogy a mostani eljárás bármennyire is befolyásolhatja a szavazókat, legyen szó akár 2022-ről, vagy 2024-ről (ide nem értve azt a szintén valószínűtlen esetet, ha Trumpot mégis felelősségre vonnák, ugyanis így a korábbi elnök nem indulhat újra választásokon).

A szavazók egész egyszerűen képtelenek hosszútávon visszaemlékezni bizonyos dolgokra. 

(…)

A fentieket figyelembe véve...

Biden elnök már most azt teszi, amit egyébként is tennie kellene: mindenki számára látható módon figyelmen kívül hagyja az események alakulását. Bidennek megvan a maga problémája anélkül is, hogy bevonódna egy olyan eljárásba, amelynek semmiféle hivatalos szerepe nincsen. 

(…)

Biden legjobb esélye, ha azon munkálkodik, hogy programját a Kongresszuson keresztülvigye, miközben arra törekszik, hogy mind a bürokráciát, mind az államokat és a cégek gazdálkodását abba az irányba terelje, amelyet maga számára a legjobbnak tart.

A Kongresszus demokrata képviselői már nem választhatják a bideni utat. (…) Felelősségük kézzel fogható, az alól nem bújhatnak ki. Néhány célkitűzést azonban maguk is képesek véghez vinni. Megszervezhetik például, hogy legalább néhány republikánus képviselő velük szavazzon az impeachment-eljárás során; ezzel maga az eljárás inkább tűnne a demokrácia patriotisztikus védelmének, mint pártvezérelt eseménynek. 

(…)

Más járhat a republikánus szenátorok fejében. A Trumphoz leginkább hű képviselők dolga a legkönnyebb: „nemmel” szavazni, és tovább lépni. Van néhány olyan szenátor is, akiket örömmel tölt el, ha magukat Trump ellenes republikánusoknak mutathatják be a közvélemény előtt. A többségre hárul azonban a legnagyobb feladat: összetartani. Ez történhet úgy is, ha Trump felmentésére szavaznak, amely – nyomatékosítva a fentieket – vajmi kevés hatással lesz majd a jövőbeli választásokra. Ugyanez igaz akkor is, ha a republikánus szenátorok Trump felelősségének megállapítására szavaznak – már ha összetartanak.

(…)

Nem valószínű ugyanakkor, hogy szűk eredmény születik majd: 17 republikánus képviselőnek kellene együtt szavaznia az 50 demokratával. (…) Meglepődnék. (…)"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés