A normalitáshoz való visszatéréshez vakcinaútlevélre lesz szükség

2021. február 11. 14:26

George Osborne
Evening Standard
A munka és a mindennapi élet vakcinaútlevél nélkül elképzelhetetlen lenne.

„Sok fejlett országban az év végéig az elektronikus vagy papírlapú útlevél felmutatása a mindennapok részévé válhat. A szóban forgó okmányok azonban nem az állampolgárságot, hanem a koronavírus elleni védőoltás megszerzését fogják bizonyítani. A kérdés csupán az, hogy vajon az államok vagy a magánszektor lesz felelős az útlevelek kiállításáért. 

(…)

A korlátozott oltóanyag-kapacitások idején a méltányosság fontos szempont. A brit vakcinaprogram lenyűgöző sebessége ellenére a lakosság több mint négyötöde továbbra sem kapta meg az oltást. 

Igazságtalan lenne, ha a fiatalok azért nem mehetnének az újranyitott közösségi terekbe, illetve azért nem utazhatnának külföldre, mert nem kapták meg az oltást, míg az oltási terv szerint előnyben részesített idősebb generáció megkötések nélkül élhetne. A kormány abban bízik, hogy májusig minden felnőtt meg fogja kapni az oltást. 

(…)

A felmérések 76 és 91 százalék közé teszik azon brit állampolgárok arányát, akik igényt tartanak az oltásra. Ez azonban azt jelenti, hogy több mint egymillió ember, elsősorban a legveszélyeztetettebb korcsoportból nem élne a vakcina lehetőségével. 

Három megközelítés létezik. Az első az, hogy megpróbáljuk meggyőzni a vakcinát visszautasítókat, azonban semmire nem kényszerítjük őket. A probléma valójában az, hogy ezzel nemcsak az ő egészségüket, hanem mindenki másét is veszélyeztetjük. A népesség ötödének, egytizedének kihagyásával új vírustörzsek megjelenésének adunk teret, vagyis továbbra is növekedni fog a korházakra nehezedő nyomás. 

A másik megoldás az oltás kötelezővé tétele. Végül is a közjó azt jelenti, hogy az esküdtszolgálat megtagadása, az adók befizetésének elmulasztása vagy a besorozás visszautasítása is törvénybe ütközik. A közjó érdekében kötelező a biztonsági öv használata, és sok helyen tilos a dohányzás. Akkor miért ne lehetne törvénysértőnek nyilvánítani az oltás visszautasítását?

A növekvő bizalmatlanság és az összeesküvés-elméletek közepette a kötelező védőoltás emberek millióit sodorhatja a társadalom peremére. Csak azért, mert valami törvénybe ütközik, nem jelenti azt, hogy nem fog bekövetkezni. 

A harmadik megközelítés a vakcinaútlevél bevezetése. Bármit is dönt a brit kormány, a már oltásban részesült emberek el fogják várni a környezetükben élőktől, hogy beoltassák magukat. Ez lesz az irodákban, az iskolákban, az éttermekben, a templomokban, a mozikban, a buszokon és repülőkön is. Ha ezt a megoldást a kormány nem szeretné megvalósítani, majd a vállalkozások megteszik.  

Már most is néhány munkáltató elvárja alkalmazottjaitól, hogy beadassák az oltást. A munka és a mindennapi élet a vakcinaútlevél nélkül elképzelhetetlen lenne. A kormánynak nem akadályoznia kellene mindezt, hanem elősegítenie. Ahogy a valódi úti okmányunk már az első oldalon rögzíti, az útlevél „lehetővé teszik, hogy az állampolgár szabadon és akadályozás nélkül utazzon”. Jöjjön a vakcinaútlevél!” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyeség. Akinek olyan erős a szervezete, mint mondod, annak az oltás biztosan nem fog megártani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés