Gina Carano eltávolítása: cancel kultúra vagy Jedi-karma?

2021. február 12. 12:22

Dawn Ennis
A #FireGinaCarano („rúgjátok ki Gina Caranót”) hashtag már szeptember óta keringett a Twitteren.

"A 2020-as elnökválasztásokkal, a transznemű emberekkel, továbbá a koronavírus kapcsán a maszkviseléssel és a lezárásokkal kapcsolatos ellentmondásos közösségimédia-posztjait megelégelve a Disney azonnali hatállyal megszakította az együttműködést a The Mandalorian egyik mellékszereplőjével, Gina Caranóval. Történt mindez egy instagram-poszt miatt, ami a Disney szerint túl messzire ment.

Az azóta törölt posztokról készült képernyőfotók arra utalnak, hogy a konzervatív színésznő szerint ma az Egyesült Államokban republikánusnak lenni ugyanolyan, mint a Holokausztot közvetlenül megelőző időszakban Németországban:

»Zsidókat vertek az utcán...azonban nem náci katonák tették ezt, hanem az áldozatok szomszédjai...gyermekek is.«

»Azért, mert a történelmet meghamisítják, a legtöbb ma élő ember nem ismeri fel azt, hogy a zsidók ezreinek kormány által szervezett begyűjtését megelőzően a kormányzat azt érte el, hogy szomszédjaik egyszerűen csak utálják a zsidókat. Mégis miben különbözik ettől az, ha valakit a politikai nézetei miatt gyűlölnek?«

»Gina Caranót a Disney jelenleg nem alkalmazza, és vele kapcsolatban a társaságnak nincs terve a jövőre nézve” – tájékoztatott a Diseny szóvivője szerdán. (…) »Mindazonáltal Carano közösségimédia-posztjaiban botrányos és elfogadhatatlan módon rágalmaz embereket az illető személyek kulturális és vallási identitásaik mentén.«

(…)

A korábbi MMA-bajnok Carano a Disney+ egyik Star Wars melléksorozatának népszerű karakterét, Cara Dune-t játszotta el. Zsoldosként debütált az sorozat első évadának negyedik epizódjában.

(…)

A The Hollywood Reporter által megszólaltatott források szerint a Lucasfilm tervei szerint Carano főszereplésével egy új Star Wars-sorozatot jelentettek volna be tavaly decemberben. A stúdió azonban ejtette a projektet, szembesülve Carano novemberi konzervatív politikai megnyilvánulásaival. 

(…)

A #FireGinaCarano („rúgjátok ki Gina Caranót”) hashtag már szeptember óta keringett a Twitteren.

(…)

»A stúdió a színésznő eltávolítására hónapok óta kereste az indokot, a mostani poszt pedig az utolsó csepp volt a pohárban« – állítja egy Lucasfilmes bennfentes. (…) Más források szerint a színésznő Capitoliumnál lezajlott lázadás kapcsán tett bejegyzésekre leadott likejai szintén meghatározó tényezők voltak a kirúgása során.

(…)

Dana Loesh (…) a véleményszabadság egyik szakértője úgy véli, hogy Carano bukása a cancel kultúra híveinek köszönhető."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés