Az EU korántsem annyira nagyszerű, mint amennyire azt képzeli magáról

2021. február 15. 18:06

Martin Ivens
A jövőben Európa nem tündökölhet úgy a nemzetközi színtéren, mint az ördögi Donald Trump és a balga Boris Johnson angyali ellenpólusa.

"Ursula von der Leyen helyesen cselekedett a múlt héten – miután minden mást már megpróbált. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis végre elnézést kért az egész kontinensre kiterjedő oltási terv kudarca miatt.

(…)

Egy olyan vallomásról beszélünk, ami az európai csúcsintézmények sokkal mélyebb problémáit is felszínre hozza. Röviden arról van szó, hogy az EU korántsem olyan hatékony, mint amilyennek magát beállítani szokása, ráadásul azon területeken vall kudarcot, amelyeken hatásköröket vett át a tagállamoktól.

A fentieken túl, az elmúlt időszakban az Európai Unió két lehetőséget is elveszített arra vonatkozóan, hogy jobb színben tűnhessen fel. Az egyik a Brexit. (…) A másik Donald Trump.

E veszteség nettó hatása, hogy a jövőben Európa nem tündökölhet úgy a nemzetközi színtéren, mint az ördögi Donald Trump és a balga Boris Johnson angyali ellenpólusa. 

(…)

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője széles mosollyal dicsérte Moszkvában a Szputnyik V nevű koronavírus elleni vakcinát. Tekintettel arra, hogy az Európai Unió rövidesen hiányt szenvedhet koronavírus-vakcinákból, az uniós érdek vélhetően ezt diktálta. Csakhogy az időzítés szörnyű volt. Épp akkor hurcolták elő a börtönből a korábban megmérgezett Alexej Navalnijt, hogy még súlyosabb vádakat emeljenek ellene.

(…)

Egy közös sajtókonferencia alkalmával Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy  „az Európai Unió nem megbízható partner”. Brüsszel képviselője a Twitteren értesült arról, hogy három európai diplomatát utasítottak ki Moszkvából amiatt, mert egy Navalnij melletti tüntetésen vett részt.

(…)

De ha diplomáciai malőrök után kutatunk, szemezgethetünk bőven. Farnk-Walter Steinmeier, Németország köztársasági elnöke például nemigen lehetett az Európia Unió segítségére, amikor a politikus arra hivatkozással védte meg az orosz-német koprodukcióban a Balti-tenger alatt épülő gázvezetéket (Északi Áramlat 2), hogy országa bűnbánó, s hogy Németország ennyivel tartozik Moszkvának a 2. világháború bűnei miatt.

(…)

De ne csak Oroszországról beszéljünk. A német kancellár és Ursula von der Leyen közösen adott, kétes értékű beiktatási ajándéka Joe Biden számára egy Kínával kötött befektetési megállapodás volt. Mit gondolhat majd Trump utódja egy ilyen szinten romokban heverő Európa láttán?

(…)

Az EU egyszerre egyszerre értékközösség és kereskedelmi unió. Létezik bizonyos feszültség e két szempontrendszer között. Von der Leyen állítása szerint egy geopolitikai Bizottság vezetésére vállalkozott. A tervek és a valóság között tátongó szakadék ma veszélyesen széles. Azt követően, hogy Merkel ősszel nyugdíjba megy, a politikai vezetők új generációi számára az lesz a feladat, hogy von der Leyennél sokkalta precízebben határozzák meg Európa vízióját. A kontinens ugyanis nem takarózhat többé sem a Brexittel, sem pedig Trumppal."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés