Saját döntéshozó testülete bírálta felül a Facebook moderátorait

2021. február 15. 13:09
Emmanuel Macron francia államfő ügyében a Facebook döntéshozó testülete egy, a politikust szélsőségesen bíráló tartalmat állíttatott helyre a platformmal. A nem titkoltan ambiciózus vízióval rendelkező Ellenőrző Bizottság foglalkozik Trump online rehabilitálásával is.

A Facebook saját, az alapjogok területén jártas húsztagú döntéshozó testülete, az Ellenőrző  Bizottság (Oversight Board) pénteken úgy döntött, hogy a legnagyobb közösségi médium köteles visszaállítani egy olyan posztot, amelyről a platform moderátorai úgy ítélték, hogy a tartalom által közvetített burkolt fenyegetést tartalmaz.

A felhasználó még tavaly októberben egy olyan fényképet tett közzé egy Facebook-csoportban, amelyen egy bőr mellvértbe öltözött férfi egy hüvelyében lévő kardot tart a jobb kezében.

A fényképen egy hindi nyelvű szöveg áll arról, hogy a kardot ki kell vonni a hüvelyéből a prófétát kritizáló „hitetlenek” ellen.

A fényképen szerepel egy logó, angol nyelvű „indiai muszlimok” felirattal. A keresőcímkéket tartalmazó, angol nyelvű kísérő szöveg „ördögnek” nevezi Emmanuel Macront, Franciaország köztársasági elnökét, és a francia termékek bojkottjára szólít fel.

Az Ellenőrző Bizottság a moderált tartalommal kapcsolatban arra a következtetésre jutott, hogy a moderátorok „túlságosan is elkapatták” magukat, amikor a tartalom eltüntetése mellett döntöttek. Hozzátették: hiába gyújtó hangvételű a poszt, közvetlen fenyegetést és erőszakra buzdítást mégsem jelenít meg, ennek megfelelően a tartalom törlése sérti az internetes önkifejezést és véleményszabadságot. 

Ahogy az a közleményben is áll, „a többségi vélemény arra az álláspontra helyezkedett, hogy a poszt esetében a Facebook nem mérlegelte kellő körültekintéssel magát a kontextust, ennek megfelelően a vonatkozó emberi jogi sztenderdek szolgálhatnak a Bizottság hivatkozási pontjainak a tekintetben, hogy a szóban forgó tartalom visszaállítása szükséges.”

A Facebook illetékesei áttekintik a döntést, és hét napon belül visszaállítják a vitatott tartalmat.

Az Ellenőrző Bizottság funkciója, hogy kivizsgálja azt, hogy egy-egy bejegyzés, kép vagy egyéb tartalom mennyiben egyeztethető össze a platform felhasználói szabályzataival és – ahogy erre a mostani ügyből következtethetünk – a vonatkozó emberi jogi normákkal. 

A Bizottságot annak összetétele miatt már a kezdetek idején érték kritikák. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a legnagyobb közösségi platformon a véleményszabadságról egy világnézeti szempontból korántsem nem kiegyensúlyozott testület dönthet majd. Egy tényellenőrző portál szerint ugyanis

a húsztagú testületből 18 döntőbíró olyan szervezetektől érkezik, amely valamilyen szálon kötődik a szélsőséges liberalizmusát nyíltan vállaló Nyílt Társadalom Alapítványhoz.

A testületben egyébként Sajó András magyar jogtudós is részt vesz. Az Oversight Board-dal kapcsolatos alkotmányos aggályokról a Precedens egy hosszabb elemzés keretében számolt be.

A testülettel kapcsolatos érdekesség, hogy magára Facebook Oversight Boardként egyre kevésbé hivatkozik, s helyette az egyszerű Oversight Board elnevezést preferálja. Ennek hátterében az a nem titkolt törekvés áll, hogy az Ellenőrző Bizottság egyfajta, a hagyományos jogállami intézményi struktúráktól elkülönült tartalom-elbírálási szervként működjön a jövőben. 

Az általunk jelenleg is tesztelt modell kapcsán most arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez a fajta intézményi megoldás alkalmas-e arra, hogy válaszoljon azokra a kihívásokra, amelyeket például a Facebook működése és általában a tartalommoderálás vet fel. (…) Ahogyan fokozatosan egyre több tapasztalatra teszünk szert e körben a Facebook működése területén, várakozásaim szerint egyre több hatáskört is kaphatunk.” - nyilatkozta Dex Hunter-Torricke, a Facebook korábbi kommunikációs igazgatója, s Mark Zuckerberg egykori beszédírója, aki szerint az Ellenőrző Bizottság egyfajta „utazás” kellős közepén jár;

a végcél pedig az lehet, hogy az online kormányzat egyik lehetséges modelljévé nője ki magát.

A POLITICO értesülései szerint ugyanez a szervezet – az Ellenőrző Bizottság – jelenleg is vizsgálja annak lehetőségét, hogy Donald Trump Facebookról való kitiltása is hasonló elbánásban részesüljön. A korábbi amerikai elnök letiltásáról a Facebook működtetői a Washingtonban január 6-án lezajlott, erőszakba torkolló eseménysorozat kapcsán döntöttek; dacára annak, hogy ekkor még a küszöbön sem volt Donald Trump második impeachment-eljárása - amely végül ráadásul Trump felmentésével zárult.

Az Ellenőrző Bizottság döntése Trump blokkolásának esetleges feloldásáról március végére várható. 

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés