A katolikus egyház lehet a szlovákiai népszámlálás egyik vesztese

2021. február 16. 16:23
Egy törvénymódosítás miatt kevesebb állami forrásból gazdálkodhatnak a csökkenő számú hívővel rendelkező egyházak.

Szlovákiában 2021-ben népszámlálást tartanak, az állampolgárok az elkövetkezendő 45 napban elektronikusan, vagy október 31-ig papíralapon is regisztrálhatják magukat. A mostani népszámlálás azonban közjogi változást is hoz északi szomszédunk mindennapjaiba. Egy 2019-es törvénymódosítás értelmében a népszámlálások eredménye mostantól közvetlen hatással lesz az egyházaknak továbbított állami támogatások mértékére.

Eddig az állami támogatás alapját az egyházi személyek száma határozta meg, vagyis a papság méretével arányosan nőtt a megítélt állami forrás. Azonban mostantól

az egyházak számára folyósított állami támogatások mértékére a hívők száma is hatással lesz.

Amennyiben a hívők száma 10 százalékkal csökkent az előző népszámlálási adatokhoz képest, az állami támogatások mértéke is mérséklődik. Ugyanakkor amennyiben egy egyház a hívők számát növelni tudta, az állami folyósítások is kedvezőbb lesznek.

A 2011-es népszámláláson a szlovákiai lakosok 62 százaléka római katolikusként azonosította magát, vagyis a római katolikus egyház az ország legnagyobb egyházi közössége.

A törvénymódosítás így elsősorban a katolikus közösséget érintheti negatívan,

hiszen 2001-ben még a lakosság közel 70 százaléka tartozott az ország legnagyobb felekezetéhez. Az elmúlt 20 évben közel 10 százalékos csökkenést könyvelhetett el a katolikus egyház, vagyis a tendencia szerint elképzelhető, hogy a 2021-es népszámlálást követően kevesebb állami forrásból gazdálkodhatnak majd. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés