Egymással együttműködve küzdjünk a centralizáció ellen

2021. február 16. 14:31

Ruža Tomašić
A vakcinabeszerzés botrányai ismét az Európai Unió alkalmatlanságát bizonyítják.

„Senki nem vitatja azt, hogy a globalizáció kihívásaira a válaszokat közösen kell megkeresnünk. Közös történelmünk, hitünk, erkölcsi világunk, földrajzi, politikai és üzleti meghatározottságunk (…) mind ezt irányozza elő.

Tudjuk, kik vagyunk, mint ahogy azt is, hogy kontinensünk a nyugati civilizáció szívében helyezkedik el. Szívünkben vagyunk tehát európaiak, nem pedig nemzetiségünk tekintetében – s azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon.

A központosított bürokratikus európai szuperállam antitézise sem az Európa ellenes retorika, sem pedig az izoláció sem lehet. A válasz a konszenzusos együttműködés. Ez azt jelenti, hogy az uniós szintű döntéshozatalnak olyan irányokat szükséges vennie, amely minden egyes tagállam javára válik, egyúttal hozzáadott értéket is teremt.

Az erős konszenzus abban áll, hogy senki sem érzi magát leszavazottnak, mellőzöttnek, elhallgattatottak vagy kiszolgáltatottnak (…).

Sajnálatos módon az uniós intézmények az utóbbi időben ettől gyökeresen eltérő megközelítést alkalmaznak: hatalomért és befolyásért küzdenek úgy egymással, mint ahogyan a nemzeti kormányzatokkal is. Rengeteg energia, idő és erőforrás vész kárba a hatalom megszerzéséért vívott harcban, ez pedig a minőségi, újdonságokkal kecsegtető politikaalkotás rovására megy.

(…)

Ha rossz idők járnak, bárki azonnal láthatja, hogy milyen kevés bizalommal fordulnak az uniós polgárok és a tagállami kormányzatok az Európai Unió bürokráciájának irányába. 

A vakcinabeszerzés botrányai ismét az Európai Unió alkalmatlanságát bizonyítják. Ez az alkalmatlanság pedig korábban is megmutatkozott, valahányszor igazi válság köszöntött be. Hiányoznak a rendszerből a valódi vezetői kvalitások, a demokratikus legitimáció, különösen akkor, ha nehéz döntések meghozatala várat magára. Szükség és veszély idején senkinek sincs ínyére az, hogy valahol a távolban, közvetlenül nem választott hivatalnokok döntenek az emberek jólétéről.

(…)

Éppen ezért az együttműködés nemhogy puszta lehetőség, hanem épp a legnagyobb potenciállal kecsegtető alternatíva a mindent átszövő európai bürokráciára. 

(…)

Szeretnénk megmutatni, hogy egy új, középutas megoldás megmentheti Európát a föderalista ideológia buktatóitól. Vagyis egy olyan szempontrendszer káros hatásaitól, amely annak veszélyével kecsegtet, hogy minden olyan vívmány, amelyet a szuverén, nemzeti demokráciák egymás egyenlő partnereiként a közjó érdekében eddig közösen létrehoztak az elmúlt évek során, elenyészik.”

A horvát származású szerző az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció tagja az Európai Parlamentben.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés