Olaszország csendben megsemmisíti Salvini bevándorlásellenes törvényeit

2021. február 16. 15:38

Serena Chiodo
A menedékkérők mostantól újra hozzáférhetnek az olasz helyhatóságok és az NGO-k által fenntartott bevándorlási és integrációs rendszerekhez.

„Tavaly év végén az olasz szenátus módosította a bevándorlásról és közbiztonságról szóló rendeletet, amelyet még Matteo Salvini szélsőjobboldali belügyminiszterként írt alá. 

(…)

Az első (…) lépés azon szabály újbóli beiktatása, amely szociális védelemben részesíti azokat a személyeket, akik szoros családi kötelékekkel, életvitelszerűen kötődnek Olaszországhoz. Védelemben részesíti továbbá azokat, akik szellemi vagy testi fogyatékkal élnek, de azokat is, akik noha menedékjogra nem jogosultak, hazatoloncolásuk esetén azonban származási országukban veszély leselkedne rájuk.

A módosítások ismeretében most fellélegezhet az a több száz ezer ember, akit Salvini irreguláris migránsnak minősített, s akiknek Olaszország területén való tartózkodását emiatt megtiltotta.

(…)

A menedékkérők mostantól újra hozzáférhetnek az olasz helyhatóságok és az NGO-k által fenntartott bevándorlási és integrációs rendszerekhez. Korábban ez a lehetőség a menekültként elismert személyek és a kísérő nélkül útra kelt gyermekek számára volt elérhető (…). 

Salvini hivatali idejében a hatóságok rendszeresen bosszantották a Földközi-tengeren hánykolódó bevándorlók begyűjtésén fáradozó NGO-kat például oly módon, hogy megtiltották hajóik kikötését, s 1 millió euróig terjedő bírsággal fenyegették őket.

Ezek a szankciók ugyan továbbra is érvényben vannak, az összeghatár jelentős csökkentésre került, s az NGO-k teljes mértékben mentesülhetnek a jogkövetkezmények alól, ha a parti őrséggel együttműködve vesznek részt kereső-mentő expedíciókban a Földközi-tengeren.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés