Kína és Oroszország felülkerekedtek a Nyugaton a vakcinadiplomácia területén

2021. február 23. 14:27

Lionel Laurent
Egy ideális világban nem kellene hogy számítson, hogy a gyógyszerek honnan érkeznek.

"Bizakodva tekinthettünk a múlt heti G7-csúcs résztvevőire, amikor úgy tűnt, hogy a francia elnök Emmanuel Macron, a német kancellár Angela Merkel, az Egyesült Királyság részéről pedig Boris Johnson azonos állásponton vannak a vakcinákat illetően.

(…)

A pozitív jelek ellenére azonban a cselekvés hiánya igen aggasztó. Már most elmondhatjuk, hogy széles a szakadék a vakcinák háromnegyede felett diszponáló 10 ország és aközött a 130 állam között, ahol még egyetlen koronavírus elleni vakcinát sem adtak be.

(…)

Az Egészségügyi Világszervezet az együttműködés hiányát „katasztrofális morális csődnek” minősítette. Ha pedig az e csődben rejlő kockázatot alábecsülik, a Nyugat által létrehozott vákuumot a geopolitikai riválisok tölthetik be. Kína és Oroszország – olcsón vagy akár ingyen adott – saját fejlesztésű vakcináik terjesztésével egymás után tűzik ki zászlóikat világszerte.

(…)

A nyugati államok a vakcinák terjesztése, megosztása helyett saját magukat hozzák helyzetbe, és a vakcinaexport korlátozásával fenyegetnek.

A hatalmi versenyben a Nyugat riválisainak jótékony altruizmusa éppen ezért szembetűnő. Az Európai Unió keleti határán Szerbia már felülkerekedett a régió oltási programján, köszönhetően annak a több mint 1 millió adag kínai – Sinopharm – vakcinának, amelyet az ország kapott. Az Amerikai Egyesült Államok közvetlen szomszédjában az oroszok által készített, s a Nyugat által kezdetben elutasított Szputnik V nevű vakcinából Mexikó 24 millió adagot szerzett be.

(…)

Egy ideális világban nem kellene hogy számítson, hogy a gyógyszerek honnan érkeznek. Mégis, napjainkban a vakcinák a puha hatalomgyakorlás és államvezetés eszközeivé váltak, és a járvány által uralt 2020-as évet követően az oltóanyagok ma leginkább a nemzeti önvédelem és a külpolitika kulcstényezőinek tekinthetők. 

(…)

»A tudomány soha nem áll háborúban« – fogalmaz az oltástudomány éllovasa, Edward Jenner. (…) Tekintettel arra, hogy Peking megkötések nélkül, lőszermódjára szórja a vakcináit, itt az ideje annak is, hogy Nyugat is felhagyjon a rendelkezésére álló vakcinák dédelgetésével. Fontos, hogy Macron, Merkel és Johnson emlékeztesse magát arra, hogy senki sincs biztonságban egészen addig, amíg mindenki biztonságba nem kerül. (…)” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés