A szuverén nemzetek Európája a kontinens jövője

2021. február 24. 16:46

Cristian Terheş
EurActiv
A csúcsjelölti rendszertől kezdve a Lisszaboni Szerződés 7. cikkét szándékosan megkerülő jogállamisági mechanizmusig minden jel arra mutat, hogy az EU erőltetett föderalizálása zajlik.

„Vizójuk szerint Európa egy olyan hely, ahol a nemzetek felett álló intézmények, a tagállamok kormányai és a mindenki által elfogadott uniós Szerződések között egyensúly van. 

Sajnos sok évtizedes béke és jólét után Európa ma Brüsszelből kikényszerített változások hullámát éli. 

Az államok közötti együttműködést és szolidaritást brüsszeli propaganda árnyékolja be, amely szerint egyre több szuverén döntést kellene elvenne a tagállamoktól, a megszerzett hatalmat pedig Brüsszel központosítaná, ahelyett, hogy védelmezné a demokratikus államok között együttműködést, mely eddig olyan jól működött.  

A csúcsjelölti rendszertől kezdve a Lisszaboni Szerződés 7. cikkét szándákosan megkerülő jogállamisági mechanizmusig minden jel arra mutat, hogy az EU erőltetett föderalizálása zajlik. 

(…)

A központosított és túlbürokratizált Európa ideája mögött nincs politikai támogatottság vagy felhatalmazás, az EU jövőjére nézve a föderalizmus jelenti a legnagyobb veszélyt. 

(…)

Az európai polgároknak nincs szükségük arra az „Európa” nevű szuperállamra, amelyet azok a föderalisták mozdítanak elő, akik azt állítják, „több Európára” van szükségünk.

Európa polgárainak „jobb Európára” van szükségük, ahol alapvető jogaikat védik, és a tagállamok szuverenitását tiszteletben tartják. A hatalom és az elszámoltathatóságot csak az emberekhez legközelebb álló közvetlen kormányzati szinten működik. 

Azok a kelet-európai emberek, akik a moszkvai székhelyű Legfelsőbb Tanács alatt a hatalom bürokratikus túlközpontosítását megtapasztalták, nagyon jól értik, hogy mennyire létfontosságú az egyén, a család, a civil társadalom és a demokratikus nemzetállam jogainak védelme minden olyan intézménnyel szemben, amely megkíséreljék elvenni ezeket a jogokat. 

(…)

Az Európai Konzervatívok és Reformisták elképzelése szerint, ha az EU túl akar élni, és biztosítani szeretné a tagállamok bizalmát és együttműködését, akkor el kell számolnia azokkal a hibákkal, amelyek a polgárok bizalmatlanságához vezettek, és olyan megoldásokat kell találnia, amelyek a nemzeti szuverenitást és az alapvető jogokat helyezik előtérbe.

Amint azt a Prágai Nyilatkozat megfogalmazta, jobbközép pártként elkötelezettek vagyunk a szabad kereskedelem, a családi értékek, az alapvető jogok és a nemzeti szuverenitás mellett, és úgy gondoljuk, hogy ezen értékeknek mentén kell megreformálni az EU-t.  

Az Európai Unió a kontinens legfontosabb kezdeményezése, a második világháború vége óta békét és stabilitást hozó együttműködése. Fontos, hogy a politikusok mostani generációja mindezt ne destabilizálja.

Nincs szükségünk „több Európára”! „Jobb Európára” van szükségünk, ahol a tagállamok szuverenitását tiszteletben tartják, az alapvető jogokat védik, és a döntéseket az európai polgárok érdekében hozzák.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés