Svéd ügyvédek perlik hazájukat az Európai Bíróság előtt

2021. február 24. 13:43
Noha ez kötelessége lenne, Svédország tartózkodik attól, hogy Szíriában rekedt, az Iszlám Államhoz kötődő állampolgárait hazahozza. Svéd ügyvédek ezért beperelték az államot az Európai Bíróság előtt.

Cserben hagyta saját állampolgárait Svédország – üzenik svéd ügyvédek, akik szerint Svédország emberi jogokat sértett azáltal, hogy elmulasztott hazajuttatni Szíriában rekedt svéd nőket és gyermekeket. Az érintettek az észak-szíriai Roj tábor rabjai, ahol – szól az ügyvédek érvelése – köztudottan embertelen állapotok uralkodnak, s mind a gyermekek, mind pedig a nők rendszerint fizikai és szexuális erőszak áldozatai. 

A Roj táborban emellett az egészségügyi és higiénés körülmények is minősíthetetlenek, s a helyszínen élelmiszerhiány uralkodik. Az ügyvédek éppen ezért keresetet indítanak az Európai Bíróság előtt a svéd kormánnyal szemben, s mint mondják,

a pereskedéssel a céljuk nem más, mint hogy a kormányzatot végre tette bírják.

Éppen ezért az ügyvédek a keresetbe azt is belefoglalták, hogy a svéd külügyminisztérium leszögezte: nem áll szándékában hazahozni a táborokban rekedt nőket. 

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy ennek ellenére – tartózkodva attól, hogy állampolgáraikat a kínzásnak és súlyos emberi jogi jogsértéseknek kitegyék –  a kurd adminisztráció kérésére több európai állam, így Németország és Finnország is gondoskodott nők és gyermekek hazaszállításáról 2020. decemberben. 

Németország és Finnország döntése egyébként az ENSZ elvárásait is tükrözi. A legnagyobb nemzetközi szervezet ugyanis listát vezet azokról az államokról, amelyek állampolgárai „szubhumán” – vagyis embertelen – körülmények között tartózkodnak szír földön.

A listán – amelyet Fionnala Ní Aoláin, az ENSZ különleges jelentéstevője egyszerűen csak „szégyenlistának” nevez – a Svédország mellett Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország is szerepel.

A nemzetközi jog szerint ezeket az állampolgárokat a származási országok kötelesek hazavinni (repatriálni), s esetleges bűncselekményeik miatt otthon, hazai bíróságok előtt felelősségre vonni.

Svédország legutóbb 2019 közepén, a kurd hatóságokkal folytatott tárgyalások nyomán hozott haza hét svéd állampolgárságú gyermeket – Michael Skråmo, Szíriában elesett ISIS terrorista gyermekeit, akiket később nevelőszülők neveltek tovább). 

Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés