Az iszlám kapcsán Macron nem flörtöl a szélsőjobbal

2021. február 25. 15:01

Mujtaba Rahman
Mindazonáltal a francia elnök politikai üzenetének félreértését kockáztatja.

"Emmanuel Macron francia elnök folyamatos támadások alatt áll – külföldről és belföldről egyaránt.    Kritikusai szerint a Macron kormányzata a radikális iszlám ellenében megfogalmazott politikájával és kinyilatkoztatásai útján szélsőjobboldali szavazókat gyűjt. A legtöbb kritika azonban nem helytálló. Macron megközelítése ugyanis jóllehet helytelen, mégis sokkal kiegyensúlyozottabb, mint ahogy azt a legtöbb kritikusa állítja.

Dacára annak, hogy az iszlám-gauchizmus [islamo-gauchisme] kifejezése eredetileg a szélsőbaloldal és az iszlamista ideológia szövetségét hirdeti, a fogalmat ma a francia szélsőjobb készül kisajátítani magának. Ezt a kifejezést alkalmazzák ugyanis a szélsőjobb politikusai, valahányszor a baloldal a kormányzatot kritizálja annak muszlimellenes rasszista illetve marginalizáló intézkedései miatt. 

Franciaországban ma közel lehetetlen higgadt vitát folytatni az iszlámról, köszönhetően a szélsőbal, a szélsőjobb és az iszlamisták jól megfontolt polarizációs stratégiájának. E tény pedig mindennél fontosabbá tette azt, hogy a francia kormányzat tagjai óvatosan gondolkodjanak és fogalmazzanak a témában – e követelménynek pedig láthatóan nem tesznek eleget.

Ehelyett (…) Macron miniszterei ostoba módon használják a fenti kifejezést, tovább eszkalálva az amúgy is parázs vitát. Macron ugyan nyilvánvalóvá tette, hogy az iszlám-gauchizmus alkalmatlan fogalom a probléma leírására, (…) ugyanakkor miniszterei továbbra is megosztottak a témában, ez pedig azt üzeni a társadalom számára, hogy Macron úgy döntött, hogy nem hoz döntést (…).

Ezért a fajta disszonanciért és ellentmondásosságért Macron azzal fizet, hogy a radikális iszlámmal és a muszlimokkal kapcsolatos üzenetét könnyen félreérthetik – ez pedig vitathatatlanul nemzetközi megítélésének csorbulásához vezethet.

(…)

Macron az első olyan francia elnök, aki tudomásul veszi a „fehér” illetve „mainstream” Franciaország azon tényszerű gazdasági és szociális szeparatizmusát, amellyel a közösség az afrikai származású muszlim kisebbségek irányába fordult.

(…)"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés