Példátlan alapjogi dilemma elé állíthatják a vakcinagyártók a kormányokat

2021. február 25. 10:03
A járványügyi korlátozások feloldása a beoltottakra vonatkozóan egyelőre nem történhetne meg az egyenlő bánásmód és a méltányosság sérelme nélkül. Ennek két fő oka van: ma eddig csak egyetlen vakcina gyártója állítja, hogy az oltóanyag a továbbfertőzéssel szemben is védelmet nyújt, másrészt pedig a nyájimmunitás eléréséhez szükséges védettségi arány - a mutánsokat is tekintetbe véve - 60 helyett 80 százalék.

Minden bizonnyal kihívás elé állíthatja a kormányzatokat az egyik nyugati koronavírusvakcina-gyártó, a BioNTech bejelentése. Legalábbis erre következtethetünk Christian Rath német jogi publicista elemzéséből, aki annak kapcsán igyekezett négy lehetséges cselekvési forgatókönyvet felvázolni, hogy a gyártó jelezte: a Pfizer-BioNTech vakcina nemcsak a koronavírus elleni megbetegedés, hanem a továbbfertőzés ellen is védelmet nyújt.

Ez annak tükrében jelzésértékű, hogy ma a kormányzatok világszerte különféle alapjogi korlátozások érvényesítése mellett küzdenek a világjárvánnyal. Ez alól Németország sem kivétel, ahol a közvéleményt egyre inkább az foglalkoztatja, hogy hogyan, s milyen ütemezésben lehet visszaállítani a korlátozás alá került alapjogokat. 

Rath legfontosabb kijelentései közé tartozik, hogy

a normális állapothoz való visszatérés innentől kezdve politikai döntés lesz,

s álláspontja szerint a jogalkotó számára kihívást az jelent majd, hogy a normalitáshoz való visszatérés ne előjogokat adjon az állampolgároknak, az alapjogokkal való rendelkezés ugyanis sosem lehet privilégium.

Rath a lehetséges jogalkotási intézkedések között vázolja azt az eshetőséget, hogy a jogalkotó a szerződési szabadsághoz kapcsolódóan tegye lehetővé a szolgáltatók számára, hogy különleges ajánlatokat tegyenek elérhetővé a beoltottak számára. Rath felhívja a figyelmet, hogy mivel a szerződési autonómiáról beszélünk, különös óvatossággal kellene ilyen esetben eljárni, külön figyelmet szentelve annak, hogy monopolhelyzetben lévő cégek ne élhessenek ezzel a lehetőséggel – innentől kezdve ugyanis privilégiumokról beszélhetnénk, ami ugyebár tilos. 

Rath szerint a speciális kedvezmények tárgyalása egyébként is idő előtti, ugyanis szerinte legelőször a korlátozások visszaállítását kell előirányozni, ezt követhetik a privát szektort érintő tényállások megállapítása.

A publicista szerint szintén idő előtti, de egyre sürgetőbb kérdés annak megtárgyalása, hogy a nyájimmunitás elérésével egyáltalán szükséges-e járványügyi korlátozásokkal élni (jelenleg az átoltottság Németországban 2 százalék körül alakul). A nyájimmunitás megléte ugyebár feltételezi, hogy a vírussal szemben a népesség 60 százaléka védett. Rath azonban felhívja a figyelmet a koronavírus folyamatosan megjelenő mutánsaira is, így a publicista a 80 százalékos védettséget tartja megfelelőnek ahhoz, hogy a korlátozások feloldásáról lehessen beszélni. 

Nagyon is időszerű ugyanakkor Rath szerint elgondolkodni azon, hogy a már beoltott állampolgárokra vonatkozóan milyen terjedelemben indokolt fenntartani a korlátozásokat (Rath gondol itt például a szájat és orrot eltakaró szájmaszkra, a távolságtartásra és a gyülekezési korlátozásokra).

Ezzel kapcsolatban Rath megjegyzi, hogy bár a felvetés megválaszolása már a Bundestag (német parlament) ajtaján kopogtat, ha erre vonatkozóan politikai döntés születik, az

soha nem látott teher elé állítja a jogalkalmazókat, nehéz lesz ugyanis ellenőrizni, hogy kit oltottak be és kit nem.

Ráadásul – mutat rá Rath – ha a népesség egyre növekvő százaléka élhet korlátozások nélkül, az a még be nem oltottak körében csökkentheti az oltakozási hajlandóságot. Éppen ezért Rath szerint mindaddig, amíg a társadalom túlnyomó többsége beoltatlan marad, a járványügyi korlátozásokat mindenkire vonatkozóan fent kell tartani.

Hasonló dilemmát okoz az is, hogy a szolgáltatók (sportlétesítmények, éttermek, mozik, koncerttermek stb.) jelenleg általánosságban kötelesek zárva tartani. A BioNTech bejelentésével azonban felmerül annak a lehetősége, hogy ezek a korlátozások a szolgáltatókra a már beoltott állampolgárok vonatkozásában a továbbiakban ne legyenek érvényesek. 

Az oltottság ellenőrzése – ugyanúgy mint a fentebb vázolt harmadik dilemmapont esetében – itt is problémát okozhat. Rath szerint lehetőségként kínálkozik az az Izraelben kifejlesztett mobilalkalmazás, amellyel az oltottság ténye ellenőrizhető, ilyen applikációt azonban Németországban még nem fejlesztettek ki. 

Összességében tehát a jogi publicista a fentiekkel arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Pfizer-BioNTech bejelentése, több problémára hívja fel a figyelmet, mint amelyet megválaszol.

Egyelőre nehezen látható egyelőre az, hogy az egyenlő bánásmód követelményének megtartása mellett hogyan biztosítható az, hogy az alapjogok maximális érvényesüléséhez való visszatérés ne előjogokat jelentsen. Méltánytalan helyzetet teremet továbbá egyelőre az is, hogy mindez idáig csak a BioNTech állított olyat, hogy gyártmánya gátolja a továbbfertőzést. Ez a bejelentés ugyanis az állampolgárokat egyetlen gyártó irányába terelheti, ami teljesen felboríthatja és tarthatatlanná teheti az oltási menetrendet.

Rath egyébként a gyorstesztek ingyenes terjesztésével kapcsolatban is aggályokat fogalmaz meg. A gyorstesztekkel kapcsolatos politikai célkitűzés ugyanis az, hogy a teszten átesett, negatív eredményt felmutató személyek kevesebb korlátozás mellett élhessék az életüket. Csakhogy a tesztek eredménye befolyásolható, ami a rosszhiszeműek számára jelenthet lehetőséget a továbbiakra vonatkozóan. 

Mindenesetre Angela Merkel német kancellár egyelőre idő előttinek tartja a kérdést; szerinte ugyanis a korlátozások fenntartása továbbra is kívánatos, ugyanis a beoltottak száma még igen alacsony.

Fotó: Donal Husni / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés